ΗΠΑ: Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020, 13:14Εκτύπωση

Καθώς οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την περασμένη βδομάδα τους 250.000 θανάτους από τον κορονοϊό και ο Πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει τη συνεργασία με την ομάδα του νεοεκλεγέντα Προέδρου Μπάιντεν για την πανδημία, ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ Bob Goodfellow εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:

«Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πρωτοφανή κλίμακα. Η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πανδημία αποκάλυψε τις συστηματικές ανισότητες που έχουν υπονομεύσει από καιρό τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη ζωή και την υγεία, προς και στην εργασία, για την κοινωνική ασφάλιση και για την απαλλαγή από τις διακρίσεις. Από την αρχή, αυτή η κρίση έχει επηρεάσει όλους και όλες, αλλά μερικοί/ες έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από άλλους/ες. Οι έγχρωμες κοινότητες, οι εργαζόμενοι/ες της πρώτης γραμμής και οι χαμηλόμισθοι/ες, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι/ες, τα άτομα χωρίς χαρτιά, και εκείνοι/ες από εμάς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, για άλλη μια φορά πεθαίνουν και υποφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

«Δεν χρειαζόταν να είναι έτσι. Η τρέχουσα διοίκηση πρέπει να αντιστρέψει αυτή την πορεία και να αποφύγει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, οι οποίες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που ενέχει η πανδημία και υπονομεύουν τη σημασία των δοκιμών. Είναι υψίστης σημασίας να σταματήσει να στέλνει μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με τη σημασία του να φοράμε μάσκες και να διατηρούμε φυσική απόσταση και αντ’ αυτού να εφαρμόσει επειγόντως τεκμηριωμένες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής έγκαιρων, ακριβών και προσβάσιμων πληροφοριών και υπηρεσιών για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

«Η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο Τραμπ και η άρνηση συνεργασίας με την ομάδα του Προέδρου Μπάιντεν θα κοστίσει ουσιαστικά ακόμη περισσότερες ζωές και θα επιδεινώσει αυτήν την κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ καιρό ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναγνωρίσει τα κινητά νεκροτομεία και τις γραμμές φαγητού μήκους χιλιομέτρων που συνιστούν τις εκδηλώσεις της καταστροφής της πανδημίας. Πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η ερχόμενη διοίκηση θα έχει πρόσβαση στους πόρους που απαιτούνται για να διευκολύνει μια αποτελεσματική, βασισμένη στα δικαιώματα αντιμετώπιση του κορονοϊού, και πρέπει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να περάσει επειγόντως ένα πακέτο ανακούφισης.

«Ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν πρέπει να είναι θύμα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Καλούμε τον Πρόεδρο Τραμπ και τη διοίκησή του να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου και να συνεργαστούν με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπάιντεν για την προστασία των δικαιωμάτων στην υγεία και τη ζωή, με ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο σε εκείνους και εκείνες από εμάς που εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε διακρίσεις, περιθωριοποίηση και αποκλεισμό.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.