ΙΡΑΚ: Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 21 ΑΤΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020, 09:37Εκτύπωση

Με αφορμή την εκτέλεση, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 21 ατόμων στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που φέρονται να είναι συνδεδεμένα με το Ισλαμικό Κράτος (IS) και καταδικάστηκαν για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, η Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:

«Ήρθε η ώρα οι ιρακινές αρχές να τερματίσουν την εκτέλεση ανθρώπων. Οι εκδικητικές εκτελέσεις όχι μόνο αποτυγχάνουν να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά χρησιμεύουν στην ενίσχυση των αντιλήψεων για τη μερική δικαιοσύνη, σε μια εποχή που οι αρχές κρατούν κρυφές άλλες σοβαρές παραβιάσεις, όπως βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις που εξακολουθούν να συμβαίνουν σε όλη τη χώρα.

Ήρθε η ώρα οι ιρακινές αρχές να τερματίσουν την εκτέλεση ανθρώπων
Lynn Maalouf

«Σε μια εποχή που οι αρχές πιέζουν για να κλείσει το κεφάλαιο της σύγκρουσης με το IS, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν το κάνουν διαιωνίζοντας το είδος των ενεργειών που έχουν επισημανθεί ως οι σπόροι των προηγούμενων κύκλων βίας – για τις οποίες συνιστούν ξεκάθαρο παράδειγμα οι εκτελέσεις της Δευτέρας.»

Υπόβαθρο

Μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης για την ανάκτηση περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους πριν από τρία χρόνια, τα ιρακινά δικαστήρια έχουν δικάσει και καταδικάσει δεκάδες άτομα για ύποπτη συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος σε αθέμιτες δίκες, με αποτέλεσμα συχνά τη θανατική ποινή, και σε πολλές περιπτώσεις οι ποινές βασίστηκαν στις λεγόμενες «ομολογίες» που εξάγονται με βασανιστήρια.

Πέρυσι, το Ιράκ κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών που εκτελούν εκτελέσεις, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων εκτελέσεων να είναι σχεδόν διπλασιασμένος μεταξύ 2018 και 2019.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του δράστη ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για την εκτέλεση του κρατουμένου. Η θανατική ποινή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Είναι η απόλυτη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.