ΓΑΛΛΙΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ SAMUEL PATY ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020, 16:22Εκτύπωση

Στις 16 Οκτωβρίου, ο Samuel Paty, 47χρονος δάσκαλος, δολοφονήθηκε στο Conflans-Sainte-Honorine (περιοχή του Παρισιού). Ένας 18χρονος με το καθεστώς του πρόσφυγα στη Γαλλία αποκεφάλισε τον δάσκαλο, επειδή, φέρεται, είχε δείξει στους μαθητές/ριες του μερικά κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.

Στις 29 Οκτωβρίου, τρία άτομα σκοτώθηκαν σε μια εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο κύριος ύποπτος είναι ένας 21χρονος υπήκοος της Τυνησίας. Οι αρχές συνέλαβαν άλλο άτομο που είναι ύποπτο ως συνεργός. Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τους φόνους με τον πιο δυνατό τρόπο. Όλες οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.

Οι γαλλικές αρχές έχουν νομικές υποχρεώσεις να διενεργούν άμεση, εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη, αμερόληπτη, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για τις δολοφονίες. Οι ύποπτοι/ες για την ευθύνη πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να δικαστούν μετά από δίκαιη δίκη. Δυστυχώς, μετά τις δολοφονίες, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin, έκανε ανακοινώσεις που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προθυμία των αρχών να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο ακρόασης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στις 2 Νοεμβρίου, ο Υπουργός παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην τρομοκρατία.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι τα μέτρα παραβιάζουν τις αρχές της μη διάκρισης, της μη επαναπροώθησης και το δικαίωμα στην ελευθερία της συνάθροισης.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.