ΠΟΛΩΝΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΛΟΑΚΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020, 13:50Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην έκκληση προς τις πολωνικές αρχές προκειμένου να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίων των τριών γυναικών. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιθανότητα φυλάκισης έως και 2 χρόνων επειδή δημοσίευσαν αφίσες που προβάλουν την Παναγία να φοράει φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η πρώτη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Δεδομένης της τεράστιας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για οποιαδήποτε διάπραξη εγκλήματος, είναι εμφανές πως οι τρείς γυναίκες κινδυνεύουν να δικαστούν για τον ειρηνικό τους ακτιβισμό

Catrinel Motoc, Διεθνή Αμνηστία

Πάνω από 140.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην διεθνή εκστρατεία ζητώντας από τον Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των τριών γυναικών υπερασπιστριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Elżbieta, Anna και Joanna - που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατηγορία «προσβολής θρησκευτικών πεποιθήσεων.»

«Δεδομένης της τεράστιας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για οποιαδήποτε διάπραξη εγκλήματος, είναι εμφανές πως οι τρείς γυναίκες κινδυνεύουν να δικαστούν για τον ειρηνικό τους ακτιβισμό,» δήλωσε η Catrinel Motoc, Ανώτατη Υπεύθυνη Εκστρατειών για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι κατηγορίες ενάντια στην Elżbieta, την Anna και τη Joanna πρέπει να αποσυρθούν. Οι πολωνικές αρχές οφείλουν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία της χώρας σχετικά με το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, ώστε να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Catrinel Motoc, Διεθνή Αμνηστία

«Η κατοχή, δημιουργία ή διανομή αφισών, όπως εκείνες που απεικονίζουν την Παναγία να φοράει φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, δεν πρέπει να αποτελούν ποινική παραβίαση και προστατεύεται από το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Οι κατηγορίες ενάντια στην Elżbieta, την Anna και τη Joanna πρέπει να αποσυρθούν. Οι πολωνικές αρχές οφείλουν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία της χώρας σχετικά με το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, ώστε να εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για αύριο, 4 Νοεμβρίου 2020 στην πόλη Plock.

Η κοινή δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας και των Human Rights Watch, ILGA-Europe, Freemuse, Front Line Defenders και Campaign Against Homophobia, ζητά από τον Γενικό Εισαγγελία να αποσύρει τις κατηγορίες και να διασφαλίσει πως οι τρείς γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανενόχλητες από παρενοχλήσεις και ενδεχόμενα αντίποινα από τις αρχές.

Δείτε ολόκληρη την δήλωση εδώ: https://www.amnesty.org/en/documents/eur37/3278/2020/en/

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.