ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΜΧΑΡΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020, 12:31Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 54 άτομα από την εθνοτική ομάδα των Αμχάρα σκοτώθηκαν σε επίθεση αργά την 1η Νοεμβρίου από υποπτευόμενα μέλη της ένοπλης ομάδας του Απελευθερωτικού Στρατού Ορόμο (OLA).

Η επίθεση στο χωριό Gawa Qanqa στην περιοχή Guliso της ζώνης της Δυτικής Wellega έλαβε χώρα μόλις μια ημέρα αφότου τα στρατεύματα των Αιθιοπικών Αμυντικών Δυνάμεων αποσύρθηκαν από την περιοχή απροσδόκητα και χωρίς εξηγήσεις. Μάρτυρες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λεηλατήθηκαν περιουσιακά στοιχεία, ενώ σε όσα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν οι μαχητές, έβαλαν φωτιά.

Αυτή η άκαρδη επίθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά δολοφονιών στη χώρα όπου μέλη εθνοτικών μειονοτήτων έχουν συνειδητά στοχοποιηθεί.
Deprose Muchena, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική

«Αυτή η άκαρδη επίθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά δολοφονιών στη χώρα όπου μέλη εθνοτικών μειονοτήτων έχουν συνειδητά στοχοποιηθεί. Το γεγονός ότι αυτό το τρομερό περιστατικό συνέβη λίγο αφότου τα κυβερνητικά στρατεύματα αποχώρησαν απότομα από την περιοχή, υπό ανεξήγητες περιστάσεις, εγείρει ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν,» δήλωσε ο Deprose Muchena, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική.

«Οι αιθιοπικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν τι συνέβη και να ασκήσουν δίωξη στους υπεύθυνους για την επίθεση μέσα από δίκαιες δίκες».

Οι αιθιοπικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν τι συνέβη και να ασκήσουν δίωξη στους υπεύθυνους για την επίθεση μέσα από δίκαιες δίκες

Deprose Muchena

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε σε μερικούς/ές από τους επιζώντες/ήσασες της φρικτής επίθεσης που διέφυγαν από το θάνατο, καθώς κρύφτηκαν σε ένα κοντινό δάσος. Μας δήλωσαν ότι οι επιτιθέμενοι αναφέρθηκαν στον εαυτό τους ως μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού Ορόμο και τους είπαν ότι η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους αφού έφυγαν τα κυβερνητικά στρατεύματα στις 31 Οκτωβρίου.

Οι επιζώντες/ήσασες δήλωσαν ότι μέτρησαν 54 πτώματα σε ένα σχολικό συγκρότημα όπου οι μαχητές συγκέντρωσαν τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να φύγουν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, και τους σκότωσαν. Ένας άντρας είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τρεις από τους συγγενείς του σκοτώθηκαν - ο πατέρας του, η αδερφή του και ο παππούς της συζύγου του. Ένας άλλος είπε ότι έχασε τον αδερφό του, τη σύζυγο του αδερφού του και τρία παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των ανιψιών και ξαδελφών του. Τα πτώματά τους βρέθηκαν στους χώρους του σχολείου με πληγές από σφαίρες.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό των ένοπλων επιθέσεων εναντίον μειονοτικών ομάδων και την προστασία της ζωής τους, καθώς και για τον τερματισμό της καταστροφής σπιτιών, όχι μόνο στην Ορομία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Deprose Muchena.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.