ΗΠΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020, 14:05Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Η οργάνωση θα παρακολουθεί στενά και θα εκθέτει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις καθ’ όλη την εκλογική περίοδο αλλά και έπειτα από τις 3 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις ΗΠΑ και η Διεθνής Αμνηστία είναι έτοιμη να καταγράψει και να καταγγείλει όσος παραβιάσεις υπάρξουν ενάντια στο δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι κατά την εκλογική περίοδο. Η ευρεία διαθεσιμότητα των όπλων σε συνδυασμό με την υποκίνηση της βίας και τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση της λευκής υπεροχής – σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση και από εκείνους που έχουν εκλεχθεί για να υπηρετούν τον λαό - έχουν αφήσει την χώρα σε μία επικίνδυνα ευάλωτη κατάσταση πολιτικών αναταραχών,» δήλωσε ο Bob Goodfellow, ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν πως κανένας και καμία δεν θα δεχτεί ένοπλο εκφοβισμό στις κάλπες αλλά και πως θα διασφαλιστεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου σε ειρηνικές συγκεντρώσεις ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Σε αυτή την προσπάθεια συγκαταλέγεται και η πρόληψη από την αστυνομική κακομεταχείριση και τη βία των όπλων και η προστασία των ανθρώπων από κάθε μορφή ρατσισμού και διάκρισης.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει έτοιμους/ες ερευνητές/ριες ειδικευμένους σε καταστάσεις κρίσεων σε περίπτωση ταχείας εξέλιξης σοβαρών παραβιάσεων στα πλαίσια διαδηλώσεων, και θα ελέγχει ενεργά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για να καταγράψει και να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους παραβιάσεις. Μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα λαμβάνουν τακτικές χρονικές ενημερώσεις και αναλύσεις από την Διεθνή Αμνηστία σε περίπτωση τέτοιων παραβιάσεων.

Ο κόσμος παρακολουθεί τις ΗΠΑ και η Διεθνής Αμνηστία είναι έτοιμη να καταγράψει και να καταγγείλει όσος παραβιάσεις υπάρξουν ενάντια στο δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι κατά την εκλογική περίοδο.  
Bob Goodfellow, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί συνέχεια του έργου της Διεθνούς Αμνηστία όλο το 2020 προκειμένου να ερευνήσει, να καταγράψει και να κάνει εκστρατείες παγκοσμίως ενάντια στην υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία των ΗΠΑ- συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής θανατηφόρας βίας ενάντια σε μαύρους ανθρώπους όπως επίσης και την περιττή ή υπερβολική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών/τριων.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε την αποτυχία της αστυνομίας σε όλες τις ΗΠΑ να διασφαλίσει και να προστατέψει την ελευθερία στην ειρηνική συγκέντρωση από τις διαταραχές που προκαλούν τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων βίας μεταξύ των διαδηλωτών/τριων και των αντιδιαδηλωτών/τριων. Η οργάνωση εκφράζει ανησυχία ότι αυτό το μοντέλο τέτοιου είδους παραβιάσεων ενδέχεται να επιδεινωθεί καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται κατά την διάρκεια των εκλογών.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν παίρνει θέση υπέρ η κατά καμίας ιδεολογίας, κόμματος, υποψηφίου/ας ή αξιωματούχου. Ο μοναδικός σκοπός της οργάνωσης είναι η προώθηση και η προάσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα είναι διαθέσιμοι/ες για σχολιασμό καθ’ όλη την εκλογική περίοδο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.