ΠΟΛΩΝΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020, 11:57Εκτύπωση

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άνθρωποι που διαμαρτύρονται ειρηνικά για τους νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις στην Πολωνία, έρχονται αντιμέτωποι/ες με την υπερβολική χρήση βίας της αστυνομίας, ενώ πολλοί/ες έχουν τεθεί υπό αυθαίρετη κράτηση χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο. Ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων που διοργανώνονται, η Draginja Nadazdin, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας, δήλωσε:

«Το τεράστιο κύμα υποστήριξης για τις γυναίκες στην Πολωνία είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση και οι αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών χωρίς καμία αντίδραση. Οι γυναίκες στην Πολωνία ζουν κάτω από ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα στην Ευρώπη όσον αφορά την πρόσβαση σε άμβλωση. Το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν για αυτούς τους περιορισμούς πρέπει να γίνει σεβαστό. Η αστυνομία πρέπει να διευκολύνει όσους και όσες επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά υπέρ των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των διαδηλωτών/ριών από παρενοχλήσεις και βίαιες επιθέσεις από αντιδιαδηλωτές/ριες».

Ο Nils Muižnieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αυτά που συμβαίνουν και στέκεται στο πλάι των γυναικών της Πολωνίας. Βλέπουμε τις γυναίκες στην Πολωνία να δέχονται συνεχείς επιθέσεις στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Αρκετά. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες δεν πρέπει απλά να μιλούν για αλληλεγγύη προς τις Πολωνές και τα άτομα που αγωνίζονται στο πλάι τους, αλλά πρέπει να απαιτήσουν ρητά από την Πολωνία να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και να προστατεύσει και να προωθήσει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Έφτασε η ώρα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.