ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020, 12:36Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία ενημέρωσε τις αρχές της Λευκορωσίας ότι έχει συλλέξει περίπου 191.000 υπογραφές από υποστηρικτές/ριες που ζητούν τον τερματισμό της καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων και τη λογοδοσία για τις αστυνομικές παραβιάσεις. Η έκκληση ξεκίνησε πριν από τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, εν μέσω αυξανόμενων παραβιάσεων εναντίον διαδηλωτών/ριών. Καθώς η καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών εντεινόταν, η έκκληση υπογράφηκε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από 184 χώρες και περιοχές.

Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την εκστρατεία τον Ιούλιο, δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πόσο διαδεδομένη και βάναυση θα ήταν η επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών/ριών.
— Aisha Jung, Ανώτερη Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λευκορωσία

Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στις διώξεις των επικριτών και πολιτικών τους αντιπάλων, συλλαμβάνοντας χιλιάδες ανθρώπους και πραγματοποιώντας μια εκστρατεία εκφοβισμού, βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης που δεν έχει σταματημό. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο Υφυπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ανοχή του στη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον διαδηλωτών», δήλωσε η Aisha Jung, Ανώτερη Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λευκορωσία.

 «Οι σχεδόν διακόσιες χιλιάδες υπογραφές που έχουμε συγκεντρώσει στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις αρχές της Λευκορωσίας: «Σταματήστε τη βία. Ο κόσμος παρακολουθεί και οι άνθρωποι νοιάζονται». Θα συνεχίσουμε να ζητάμε λογοδοσία για τις δολοφονίες ειρηνικών διαδηλωτών/ριών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας, για την αδιάκριτη κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών/ριών, τα βασανιστήρια των κρατουμένων και τις συλλήψεις ηγετών/ιδων της αντιπολίτευσης.

Οι σχεδόν διακόσιες χιλιάδες υπογραφές που έχουμε συγκεντρώσει στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις αρχές της Λευκορωσίας: «Σταματήστε τη βία. Ο κόσμος παρακολουθεί και οι άνθρωποι νοιάζονται».
— Aisha Jung, Ανώτερη Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Λευκορωσία

 «Αυτή η συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού και τρόμου εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όλες οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις αρχές της Λευκορωσίας εναντίον διαδηλωτών/ριών πρέπει να διερευνηθούν και όλοι όσοι είναι ύποπτοι/ες για τέτοιες παραβιάσεις πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τις δίκαιες δίκες. Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι αστυνομικοί να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και η παράνομη πρακτική των συμμοριών ανδρών με πολιτικά ρούχα σε οχήματα χωρίς σήμανση, με σκοπό την προσαγωγή ανθρώπων, πρέπει να σταματήσει αμέσως.»

Υπόβαθρο

Η έκκληση ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου κατά το τελικό στάδιο της εκλογικής εκστρατείας. Μέχρι τότε, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη συλληφθεί από αστυνομικούς. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης και επίδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι, Viktar Babaryka και Syarhei Tsihanouski, συνελήφθησαν με βάση ψευδείς ποινικές κατηγορίες. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις προσώπων της αντιπολίτευσης με πολιτικά κίνητρα.

Κάποιες ημέρες μετά τις εκλογές, εκατοντάδες χιλιάδες Λευκορώσοι βγήκαν στους δρόμους για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Ήρθαν αντιμέτωποι/ες με βάναυση και αδιάκριτη βία. Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές/ριες πέθαναν, χιλιάδες συνελήφθησαν και εκατοντάδες υπέστησαν βασανιστήρια.

Ο λαός της Λευκορωσίας συνεχίζει να διαμαρτύρεται σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κοινωνικά και ανεξάρτητα κανάλια των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν καταγράψει συγκλονιστικά πλάνα από τη συνεχιζόμενη βία εναντίον τους, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς πολλών διαδηλωτών/ριών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.