ΗΠΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020, 11:03Εκτύπωση

 

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στη νέα έκθεση της με τίτλο, Χάνοντας την Ειρήνη: Η αστυνομία των ΗΠΑ αποτυγχάνει να προστατέψει τους διαδηλωτές/ριες από την βία, ότι στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αποτυγχάνουν να διευκολύνουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και να προστατέψουν τις διαδηλώσεις και αντί-διαδηλώσεις από τις βίαιες παρεμβάσεις ένοπλων ομάδων και λοιπόν δρώντων.

Η δολοφονία του George Floyd τον Μάιο του 2020 από την αστυνομία, πυροδότησε μία σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και πολιτικές διαδηλώσεις και αντί-συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κοντά 200 περιστατικά όπου ασκήθηκε βία μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών σε συγκρουόμενες διαδηλώσεις, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτείων απέτυχαν να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διαταραχή των ειρηνικών διαδηλώσεων αλλά και να προστατευθούν αποτελεσματικά οι διαδηλωτές/ριες από βίαιες επιθέσεις, όταν συνέβαιναν.

«Καθώς η πολιτική αστάθεια και η βία αυξάνονται δραματικά, η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αρχές επιβολής του νόμου οφείλουν να λάβουν σχολαστικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και έκφραση,» δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ. «Στο πλαίσιο των διαφιλονικούμενων επερχόμενων εκλογών και ενός εθνικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, κανένας και καμίαδεν θα έπρεπε να φοβάται για τη ζωή του επειδή ψηφίζει κάτι ή προσπαθεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε ειρηνικές συναθροίσεις.»

Καθώς η πολιτική αστάθεια και η βία αυξάνονται δραματικά, η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αρχές επιβολής του νόμου οφείλουν να λάβουν σχολαστικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και έκφραση
Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ

Από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει και επιβεβαιώσει βίαιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών/ριών και αντιδιαδηλωτών/ριών, σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 75% σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, ενώ περίπου οι μισές από τις πολιτείες της χώρας έχουν επιβεβαιώσει περιστατικά όπου οι αστυνομικές αρχές απέτυχαν να υπερασπιστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να προστατέψουν τους συμμετέχοντες/ουσες από βίαια περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα τα όργανα επιβολής νόμου αμέλησαν πολλές φορές:

  • Να οργανώσουν κατάλληλα και σε επαρκή αριθμό τους εκπαιδευμένους αστυνομικούς ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά βίας μεταξύ  διαδηλωτών/ριών και αντιδιαδηλωτών/ριών.
  • Να είναι σε θέση να χωρίσουν τους διαδηλωτές/ριες και τους αντιδιαδηλωτές/ριες και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο για την αποφυγή βίαιων συμπλοκών.
  • Να απαγορεύσουν και να αποτρέψουν τις απειλές βίας που προκαλούνται σε ειρηνικές συναθροίσεις από ένοπλες ομάδες και άτομα.
  • Να σταματήσουν πράξεις βίας, επεμβαίνοντας στις διαμάχες μεταξύ διαδηλωτών/ριών και αντιδιαδηλωτών/ριών, και
  • Να διακρίνουν τους βίαιους από τους μη βίαιους δρώντες στην αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου σε βίαια περιστατικά, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύουν τις διαδηλώσεις που παραμένουν κατά τα άλλα κυρίως ειρηνικές.

«Καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ καλεί όλους τους υποστηρικτές/ριες του να  «βρίσκονται» και να «παρακολουθούν» τα εκλογικά τμήματα, και τις ρατσιστικές ένοπλες ομάδες να  «είναι σε ετοιμότητα» κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου οφείλουν να είναι σε συνεχή επιφυλακή για την αποτροπή βίαιων πολιτικών αντιπαραθέσεων σε μια εκρηκτική για την χώρα στιγμή,» όπως δηλώνει η Rachel Ward, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ. «Οι κυβερνητικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις που διευθύνουν πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα νέες πολιτικές, στρατηγικές και τακτικές, προκειμένου να διευκολύνουν και να προστατέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και να αποτρέψουν την καταστολή τους από ένοπλες ομάδες ή άλλους βίαιους δρώντες.

Μεταξύ των περιστατικών που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία, πάνω από δώδεκα διαδηλώσεις και αντί-διαδηλώσεις κατέληξαν σε βίαια αντιπαράθεση, με την αστυνομία τις περισσότερες φορές να είναι απούσα. Συχνός καταλύτης των βίαιων αναμετρήσεων μεταξύ διαδηλωτών/ριών και αντιδιαδηλωτών/ριών ήταν η έντονη παρουσία βίαιων ομάδων. Η ρητορική, οι πολιτικές και οι πρακτικές της προεδρίας του Τραμπ φαίνεται πως ενθαρρύνουν την παρουσία και την επικράτηση τέτοιων ομάδων, οι οποίες υποκινούν παράνομες επιθέσεις κατά διαδηλωτών/ριών και αντιδιαδηλωτών/ριών σε όλη τη χώρα.

Ένα σχετικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο του οργανωτή της αντιρατσιστικής διαδήλωσης,Tony Crawford, ο οποίος ανέφερε στην Διεθνή Αμνηστία ότι «άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους» κατά την διάρκεια μιας βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ της κοινότητάς τους και ένοπλων αντιδιαδηλωτών σε διαδήλωση τον Ιούλιου. Η διαδήλωση αφορούσε την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού αγάλματος του εμφυλίου πολέμου στο Weatherford του Τέξας τον Ιούλιο.  

Σε μια σειρά γραπτών μηνυμάτων προς τον διοικητή της αστυνομίας στο Weatherford, που εξετάστηκαν από την Διεθνή Αμνηστία, ο Crawford γράφει: «Οι πατριώτες [μέλη της ένοπλης ομάδας] μας περικύκλωσαν και μας εξανάγκασαν σε αντιπαράθεση. Ήμασταν περικυκλωμένοι/ες από όπλα και ανθρώπους που απειλούσαν δυνατά ότι θα μας πυροβολήσουν. Που ήταν τότε η αστυνομία Διοικητά; Αυτό είναι αστείο. Δεχόμαστε βία. Που είστε όλοι… Όλοι σας μας εγκαταλείψατε Διοικητά. Μας εγκαταλείψατε. Μας αφήσατε να παρασυρθούμε και να δεχτούμε επίθεση ενώ εσείς μείνατε άπραγοι.»

Καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ καλεί όλους τους υποστηρικτές/ριες του να  «βρίσκονται» και να «παρακολουθούν» τα εκλογικά τμήματα, και τις ρατσιστικές ένοπλες ομάδες να  «είναι σε ετοιμότητα» κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου οφείλουν να είναι σε συνεχή επιφυλακή για την αποτροπή βίαιων πολιτικών αντιπαραθέσεων σε μια εκρηκτική για την χώρα στιγμή
Rachel Ward, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να προσπαθήσουν με κάθε μέσο να μεταρρυθμίσουν τις πολιτικές και πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλίσουν την ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων και να προστατέψουν τους διαδηλωτές/ριες από τις απειλές βίας που μπορεί να αποτραπεί. Όπου παρατηρείται έντονη απουσία ομοσπονδιακής προστασίας, οι τοπικές διοικήσεις οφείλουν να λάβουν προσωρινά εκτελεστικά μέτρα για τον περιορισμό των όπλων σε δημόσια μέρη όπως σε πάρκα, εκλογικά κέντρα και ειρηνικές συναθροίσεις ώστε να προστατεύσουν τους διαδηλωτές/ριες από τυχόν βιαιοπραγίες. Οφείλουν ακόμα να καθοδηγήσουν τις αρχές επιβολής του νόμου προκειμένου να είναι σε θέση να αντικρούσουν ενδεχόμενα περιστατικά οπλισμένων ομάδων ή ατόμων που έχουν σκοπό την διατάραξη ειρηνικών διαδηλώσεων και δραστηριοτήτων κατά την εκλογική περίοδο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της κάθε πόλης, περιοχής και πολιτείας πρέπει να μεταρρυθμιστούν αμέσως, και να διεξάγουν και να εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, προσανατολισμένα  και συμμορφωμένα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της ελευθερίας συνάθροισης. Τα προγράμματα αυτά πρέπει επίσης να συμμορφώνονται ως προς τις υποχρεώσεις που ορίζονται από το αμερικανικό σύνταγμα και να στηρίζονται σε καλές πρακτικές σχετικά με την αστυνόμευση συναθροίσεων.

Υπόβαθρο

Στις 4 Αυγούστου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έκθεση Ο Κόσμος Παρακολουθεί: Μαζικές Παραβιάσεις δικαιωμάτων των διαδηλωτών/ριών του κινήματος Black Lives Matter από την αστυνομία των ΗΠΑ.

Στις 6 Οκτωβρίου, η οργάνωση κάλεσε τους κυβερνητικούς αντιπροσώπους των ΗΠΑ να εκδώσουν εκτελεστικά διατάγματα που να απαγορεύουν την κατοχή όπλων από μη κρατικούς δρώντες στα ή κοντά σε εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών. Έξι πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τα όπλα στα εκλογικά τμήματα σε: Arizona, California, Florida, Georgia, Louisiana, και Texas.

Στις 20 Οκτωβρίου, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε επιστολή από κοινού με το Human Rights Watch και τον οργανισμό Physicians for Human Rights, στην οποία καλούσαν τις τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ να λάβουν προσωρινά ειδικά μέτρα για την πρόληψη και καταστολή ένοπλων ατόμων ή ομάδων που εκφοβίζουν ή απειλούν διαδηλωτές/ριες και ψηφοφόρους κατά την περίοδο των εκλογών και έπειτα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.