ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ/ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ: ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020, 12:47Εκτύπωση

Περισσότερες από 70 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, υπογράφουν μια κοινή δήλωση αναφορικά με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ζητώντας από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές περιορισμού, αποτροπής και ανάθεσης.

Η δέσμευση για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στην προστασία και η έμφαση στο γεγονός ότι η μετανάστευση είναι απαραίτητη και θετική για την Ευρώπη, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι ευπρόσδεκτες. Ωστόσο, αυτή η ρητορική αντικατοπτρίζεται ελάχιστα στις σχετικές προτάσεις. Αντί να απαλλαγεί από τις πλάνες της προηγούμενης προσέγγισης της ΕΕ και να προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα, το νέο σύμφωνο κινδυνεύει να εντείνει την εστίαση στην εξωτερική ανάθεση, την αποτροπή, τον περιορισμό και τις επιστροφές.

Αυτή η αρχική εκτίμηση από την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις νομοθετικές και μη νομοθετικές προτάσεις καθοδηγείται από τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Μπορούν οι προτάσεις για το νέο σύμφωνο να εγγυηθούν από νομική άποψη και στην πράξη τη συμμόρφωση με τα διεθνή και τα νομικά πρότυπα της ΕΕ;
  • Θα συμβάλουν σε μια πιο δίκαιη κατανομή των ευθυνών για το άσυλο στην Ευρώπη και παγκοσμίως;
  • Θα λειτουργήσουν στην πράξη;

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη δήλωση των οργανώσεων στα αγγλικά: 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.