ΕΛΛΑΔΑ: Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΕΛΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020, 15:06Εκτύπωση

Το Δικαστήριο στην Αθήνα καταδίκασε επτά ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής ως υπεύθυνους διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, και καταδίκασε 11 ακόμα πρώην μέλη του Κοινοβουλίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Nils Muižnieks, δήλωσε:

Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα - είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Nils Muižnieks, Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας

«Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα - είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη.»

«Η δράση της χρυσής Αυγής αποκάλυψε μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η σημερινή απόφαση-ορόσημο είναι μια αναγνώριση της συστημικής απειλής που τίθεται στις κοινωνίες μας από μια βίαιη, ρατσιστική ομάδα, και μια δέσμευση ότι αυτή η απειλή δεν πρέπει να αφεθεί να αναπτυχθεί.

Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την αποτροπή της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους στο μέλλον.

Nils Muižnieks, Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η σημερινή ετυμηγορία είναι το πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των εγκλημάτων μίσους και των επιθέσεων στη βάση διακρίσεων και τις οικογένειές τους, και πρέπει να λειτουργήσει ως έντονη υπενθύμιση των κινδύνων δαιμονοποίησης και κατηγορίας ολόκληρων πληθυσμών. Ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την αποτροπή της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους στο μέλλον.»

 

Υπόβαθρο

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, το τριμελές δικαστήριο στην Αθήνα εξέδωσε σήμερα μια απόφαση-ορόσημο.

Η απόφαση έκρινε ότι τα επτά μέλη του πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Νίκου Μιχαλολιάκου, είναι ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο έκρινε επίσης 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως ένοχους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, είναι ένοχος για τη δολοφονία του αντιφασίστα τραγουδιστή Παύλου Φύσσα, καθώς και ότι εννέα άλλοι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για συνενοχή σε δολοφονία. Το δικαστήριο έκρινε επίσης τρεις κατηγορούμενους ως ένοχους για την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτου ψαρά Abouzid Embarak και τέσσερις κατηγορούμενους ως ένοχους για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών κατά τριών μελών του συνδικάτου του ΠΑΜΕ.

Οι παρατηρητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν παρόντες/ούσες στο δικαστήριο σήμερα, και έγιναν μάρτυρες υπερβολικής χρήσης δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας, εναντίον χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών/ριών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.