ΑΡΜΕΝΙΑ/ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, 13:37Εκτύπωση

«Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Nagorno-Karabakh», δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, αφού επιβεβαίωσε τη χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς στην περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκαν από τις αρχές της περιοχής βίντεο στα οποία φαίνεται ότι έγινε χρήση πυρομαχικών διασποράς στην πόλη Stepanakert, την πρωτεύουσα του Nagorno-Karabakh. Ανέφεραν επίσης έναν άγνωστο αριθμό τραυματισμών αμάχων μετά από περαιτέρω βομβαρδισμούς στην πόλη Stepanakert και την πόλη Shushi. 

Καθώς οι διαμάχες συνεχίζουν να κλιμακώνονται, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, να μην στοχοποιούνται σκόπιμα ούτε να απειλούνται αδικαιολόγητα.
— Denis Krivosheev

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας για την αντιμετώπιση των κρίσεων κατάφεραν να εντοπίσουν την τοποθεσία του βίντεο σε κατοικημένες περιοχές της Stepanakert, ενώ εντόπισαν και πυρομαχικά διασποράς τύπου M095 DPICM από το Ισραήλ που φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

«Η χρήση βομβών διασποράς σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, επομένως η χρήση τους για επίθεση σε μη στρατιωτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους και τραυματισμούς», δήλωσε ο Denis Krivosheev, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

«Οι βόμβες διασποράς είναι εγγενώς αυθαίρετα όπλα και η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές είναι απολύτως τρομακτική και απαράδεκτη. Καθώς οι διαμάχες συνεχίζουν να κλιμακώνονται, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, να μην στοχοποιούνται σκόπιμα, ούτε να απειλούνται αδικαιολόγητα».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις επιπτώσεις των εχθροπραξιών.

Υπόβαθρο

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ξέσπασαν έντονες διαμάχες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και των αρμενικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν του Nagorno-Karabakh. Τις τελευταίες ημέρες, και οι δύο πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση αντάλλαξαν βόμβες και πυραύλους.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι αρμενικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περιοχές που ζουν πολίτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, της Ganja, καθώς και σε άλλες πόλεις. Ενώ οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν επαληθεύσει ότι τα πυραυλικά συστήματα 300 mm φαίνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τις αρμενικές δυνάμεις, τα αποδεικτικά στοιχεία που διατίθενται από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δεν επιτρέπουν ακόμη την οριστική ανάλυση των συγκεκριμένων στόχων ούτε εάν οι κεφαλές πυραύλων περιείχαν πυρομαχικά διασποράς.

Βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς είναι εγγενώς αυθαίρετα όπλα που προκαλούν πόνο στους άμαχους πληθυσμούς για χρόνια μετά τη χρήση τους και απαγορεύονται διεθνώς από μια συνθήκη που υποστηρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τόσο την Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν να συμμετάσχουν στη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς.

Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν εκατοντάδες βόμβες ή πυρομαχικά σε μια ευρεία περιοχή. Εκτιμάται ότι μεταξύ 5 και 20 τοις εκατό των βομβών διασποράς δεν εκρήγνυνται, αλλά παραμένουν στο έδαφος αποτελώντας απειλή για τους πολίτες παρόμοια με αυτή των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού.

Η χρήση αυτών των βομβών παραβιάζει την απαγόρευση της αδιάκριτης επίθεσης λόγω της ευρείας περιοχής που καλύπτεται από τα πολυάριθμα πυρομαχικά που απελευθερώνονται και τον κίνδυνο για όλους/ες όσοι/ες έρχονται σε επαφή με τα εκρηκτικά πυρομαχικά.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.