ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΡΟΠΟ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020, 13:25Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στις τουρκικές αρχές σχετικά με τις αξιόπιστες καταγγελίες ότι δύο άνδρες, οι Osman Şiban και Servet Turgut, υπέστησαν βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση μετά από κράτηση από χωροφύλακες στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 στο Çatak, μια περιοχή στην ανατολική επαρχία του Van. Οι σοβαρές καταγγελίες, που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι οι δύο άνδρες ρίχτηκαν από ελικόπτερο. Οι ιατρικές αναφορές που είδε η Διεθνής Αμνηστία δηλώνουν ότι υπέστησαν τραυματισμούς που αντιστοιχούν σε πτώση από ύψος.

Σύμφωνα με δικηγόρο που εκπροσωπεί τους δύο άντρες, ο Osman Şiban (50) και ο Servet Turgut (55) είναι χωρικοί από το Çatak που περνούν τα καλοκαίρια τους στην περιοχή και ζουν στο Mersin και το κέντρο του Van αντίστοιχα το χειμώνα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των μελών του ένοπλου PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) στην περιοχή του Çatak. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ανέφερε ο δικηγόρος, μια ομάδα στρατιωτών μπήκε στο χωριό για να πραγματοποιήσει ελέγχους ταυτότητας και έφυγε. 15 με 20 χωροφύλακες επέστρεψαν στο χωριό αργά το απόγευμα, θέτοντας υπό κράτηση τον Servet Turgut με το αιτιολογικό ότι «ενεργούσε ύποπτα» ενώ εργαζόταν στα χωράφια. Έψαχναν τον Osman Şiban που παρουσιάστηκε μόνος του. Οι χωροφύλακες πήραν τους δύο άντρες με τα πόδια, τους μετέφεραν σε έναν λόφο και τους έβαλαν σε ένα ελικόπτερο που ήταν σταθμευμένο σε ένα ανοιχτό σημείο. Μια ομάδα χωρικών ακολούθησε τους χωροφύλακες και είδε ότι οι Servet Turgut και Osman Şiban βρίσκονταν στο ελικόπτερο, το οποίο πέταξε μακριά.

Για τις επόμενες δύο ημέρες, δεν ήταν γνωστή η τοποθεσία που βρίσκονταν οι δύο άντρες. Οι συγγενείς έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τη χωροφυλακή στις 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας τον αριθμό ταυτότητας του Servet Turgut, αλλά δηλώνοντας ότι δεν βρισκόταν στη χωροφυλακή. Αργότερα εκείνη την ημέρα, τα μέλη των οικογενειών των δύο ανδρών έμαθαν ότι ήταν και οι δύο στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και Ερευνητικού ΝοσοκομείουVan Regional όπου, από τις 23 Σεπτεμβρίου, ο Servet Turgut είναι σε ιατρικά επαγόμενο κώμα, σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ιατρικές εκθέσεις για τους δύο άνδρες που είδε η Διεθνής Αμνηστία δείχνουν ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από «πτώση από ύψος» στις 9 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. Και οι δύο άνδρες υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς: Η ιατρική έκθεση του Osman Şiban αναφέρεται σε πιθανό τραυματισμό στον αυχένα (ατλαντοαξονική υπερχείλιση), μώλωπες στους αγκώνες και τα γόνατα και σοβαρούς μώλωπες και στα δύο μάτια, καθώς και εμφάνιση σύγχυσης και κακού προσανατολισμού. Ο δικηγόρος του Osman Şiban δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι υπέφερε από μερική απώλεια μνήμης, αλλά είχε πει στην οικογένειά του ότι τους είχαν ξυλοκοπήσει οι χωροφύλακες. Η ιατρική έκθεση του Servet Turgut αναφέρεται σε μώλωπες στα μάτια και τα αυτιά, εκδορές των χεριών και της θωρακικής κοιλότητας μετά από «πτώση».

Ο Osman Şiban πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, το πρωί της 22ης Σεπτεμβρίου, δεκάδες χωροφύλακες έφτασαν στο σπίτι του για να τον πάρουν σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου έκανε τεστ για COVID-19 και έλαβε ιατρική έκθεση που δηλώνει ότι δεν είναι ικανός να παρέχει επίσημη δήλωση προς τις αρχές. Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε στην οικογένειά του στην κατοικία του στο Mersin, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο δικηγόρος επιβεβαίωσε με τη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν υπήρχε επίσημη εντολή κράτησης για τον Osman Şiban, αλλά ότι τόσο αυτός όσο και ο Servet Turgut υπόκεινται σε ποινική έρευνα και ότι μια άλλη ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης ξεκίνησε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Van. Και οι δύο έρευνες υπόκεινται σε εντολή απορρήτου, που σημαίνει ότι οι δικηγόροι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία που σχετίζονται με τους πελάτες τους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, το Κυβερνείο τουVan, η επαρχιακή εκπροσώπηση του Υπουργείου Εσωτερικών, εξέδωσε δήλωση σχετικά με την υπόθεση στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης, αναφέροντας ότι ο Servet Turgut βρισκόταν κοντά στην επιχείρηση «σε επιφυλακή και δρώντας ύποπτα, έπεσε και τραυματίστηκε μόνος του σε βράχους ενώ έτρεχε, αφού δεν συμμορφώθηκε με εντολή «να σταματήσει», συνελήφθη παρά την αντίσταση του στη σύλληψη και κρατήθηκε σύμφωνα με τη διαδικασία. O. Ş. [Ο Osman Şiban] που πιστεύεται ότι βοηθούσε και συνέπραξε με τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης συνελήφθη σύμφωνα με τη διαδικασία, παρά την αντίστασή του στη σύλληψη.»Η δήλωση του Κυβερνείου αντιφάσκει σε μεγάλο βαθμό τόσο με την εκδοχή των γεγονότων που μεταφέρθηκε από τους χωρικούς που είδαν τις κρατήσεις και δήλωσαν ότι και οι δύο ήταν υγιείς κατά την επιβίβαση στο ελικόπτερο, όσο και με τις ιατρικές αναφορές του νοσοκομείου.

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει τη βαθιά της ανησυχία για τις σοβαρές καταγγελίες βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης και τις σοκαριστικές καταγγελίες ότι εξαναγκάστηκαν σε πτώση από το ελικόπτερο. Οι διεθνείς νόμοι και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν από την Τουρκία να απαγορεύει τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης σε όλες τις περιπτώσεις. Οι καταγγελίες αυτές πρέπει να υπόκεινται σε άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα και όσοι είναι ύποπτοι ότι έχουν πραγματοποιήσει τα φερόμενα βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ορισμένες πτυχές της έρευνας που οι αρχές μπορούν νομικά να υποστηρίξουν ότι απαιτούν περιορισμούς δημοσιότητας, μια γενική εφαρμογή μιας εντολής απορρήτου μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα των θυμάτων φερόμενων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η επίσημη δημόσια δήλωση του Κυβερνήτη του Van σε αυτό το πρώιμο στάδιο της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ως εκ τούτου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ότι ο Osman Şiban και ο Servet Turgut έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική νομική εκπροσώπηση καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και κάθε επακόλουθη δίωξη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.