ΓΑΛΛΙΑ/ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΒΑΣΕΙ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, 12:51Εκτύπωση

«Χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες έχουν παρασυρθεί από τη δρακόντεια καταστολή της Γαλλίας στις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν δει τις αρχές να κάνουν κατάχρηση του νόμου για να επιβάλουν πρόστιμα, αυθαίρετες συλλήψεις και διώξεις ατόμων που δεν έχουν διαπράξει πράξεις βίας», δηλώνει σε έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έκθεση Arrested for protest: Weaponizing the law to crackdown on peaceful protesters in France καταγράφει πώς μια γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω του κορονοϊού, ήταν δυσανάλογη και είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αδικαιολόγητα πρόστιμα. Διαπιστώνει επίσης ότι πολύ πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι δημοσιογράφοι και οι παρατηρητές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο αόριστων νόμων κατά τη διάρκεια των εθνικών κινημάτων διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν στα τέλη του 2018.

«Οι δυσανάλογοι περιορισμοί στις διαμαρτυρίες στη Γαλλία μετά την καραντίνα αποτελούν συνέχεια ενός ενοχλητικού μοτίβου στο οποίο οι ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα. Όταν συλλαμβάνονται άνθρωποι επειδή απελευθερώνουν μπαλόνια ή κρατούν πανό, αυτό αποτελεί βαθύ ανασταλτικό παράγοντα στη νόμιμη διαμαρτυρία», δήλωσε ο Marco Perolini, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.

«Σε χιλιάδες ανθρώπους έχουν επιβληθεί αυθαίρετα πρόστιμα, συλλήψεις, κρατήσεις και διώξεις για ειρηνικές δραστηριότητες που δεν πρέπει να θεωρούνται αδικήματα. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν απαγορευτεί υπό τις δρακόντειους περιορισμούς λόγω κορονοϊού και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες». 

Οι δυσανάλογοι περιορισμοί στις διαμαρτυρίες στη Γαλλία μετά την καραντίνα αποτελούν συνέχεια ενός ενοχλητικού μοτίβου στο οποίο οι ειρηνικοί διαδηλωτές δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.
— Marco Perolini

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία έχει δει μια απότομη άνοδο των εθνικών κινημάτων διαμαρτυρίας, από τα κίτρινα γιλέκα (Gilets Jaunes) έως τις διαδηλώσεις που απαιτούν δράσεις για το κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη και τα κινήματα κατά της αστυνομικής ατιμωρησίας και του ρατσισμού που έλαβαν χώρα μετά το δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ.

Η μάστιγα των αόριστων νόμων

Από το Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019, 11.203 διαδηλωτές/ριες του κινήματος Κίτρινα Γιλέκα τέθηκαν υπό κράτηση.

Αυτοί οι διαδηλωτές/ριες συνελήφθησαν και διώχθηκαν για δραστηριότητες που δεν πρέπει να αποτελούν ποινικά αδικήματα. Το 2018 και το 2019, περισσότερα από 40.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών/ριών, καταδικάστηκαν βάσει αόριστων νόμων. 

Περιλαμβάνουν την ποινικοποίηση της «περιφρόνησης δημοσίων προσώπων», «της συμμετοχής σε μια ομάδα με σκοπό τη διάπραξη βίαιων πράξεων» και «της διοργάνωσης διαμαρτυρίας χωρίς συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κοινοποίησης».

Ο Frédéric, συνδικαλιστής διοργανωτής, συνελήφθη και διώχθηκε αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια για τις ειρηνικές του δραστηριότητες και έλαβε πέντε φορές πρόστιμο για συμμετοχή σε αυτό που οι αρχές θεώρησαν «απαγορευμένες διαδηλώσεις».

Ο Brice είναι δημοσιογράφος και μαγνητοσκοπούσε τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2019 όταν συνελήφθη, κρατήθηκε προφυλακιστέος για 24 ώρες και κατηγορήθηκε για «βία», «κάλυψη του προσώπου του» και «προετοιμασία βίαιων πράξεων». Είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Θεωρώ παράλογο ότι ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή τριών μηνών, δεδομένου ότι είμαι δημοσιογράφος και ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον μου». Τελικά αθωώθηκε.

Το 2019, 20.280 άτομα καταδικάστηκαν για «περιφρόνηση δημόσιων προσώπων». Σε αυτούς περιλαμβάνονταν πολλοί διαδηλωτές/ριες. Αυτό το αόριστα καθορισμένο αδίκημα καλύπτει οτιδήποτε θεωρείται ότι «επηρεάζει την προσωπική αξιοπρέπεια ή τον σεβασμό που οφείλεται σε κάθε δημόσιο πρόσωπο» και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους και πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ.

Σε μια διαμαρτυρία κατά της βίας της αστυνομίας στη Narbonne τον Μάιο του 2019, τέσσερις διαδηλωτές απειλήθηκαν ότι θα κατηγορηθούν για περιφρόνηση μόνο και μόνο επειδή κρατούσαν ένα πανό με την ένδειξη «Ναι στον κρίνο της κοιλάδας, όχι στις λαστιχένιες σφαίρες».

Στη Μασσαλία, ένας άντρας που έβρισε έναν αστυνομικό που επρόκειτο να χτυπήσει μια γυναίκα με το κλομπ του κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ξυλοκοπήθηκε, κρατήθηκε προφυλακιστέος για 24 ώρες, καταδικάστηκε για περιφρόνηση και έλαβε πρόστιμο ύψους 900 ευρώ. Έπρεπε επίσης να καταβάλει αποζημίωση 1.000 ευρώ στον αστυνομικό, ενώ δεν έχει κάνει καμία ενέργεια εναντίον των αστυνομικών.

Μπερδεμένη στάση σχετικά με τα καλύμματα προσώπου

Ανταποκρινόμενοι στην απότομη αύξηση της χρήσης δακρυγόνων, λαστιχένιων σφαιρών και χειροβομβίδων δακρυγόνων από την αστυνομία, οι διαδηλωτές/ριες καταφεύγουν όλο και περισσότερο στις μάσκες προσώπου, τα κράνη και τα προστατευτικά γυαλιά. Τον Απρίλιο του 2019, εισήχθη μια γενική απαγόρευση της κάλυψης προσώπου σε διαδηλώσεις, η οποία τιμωρείται με πρόστιμα έως 15.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτος. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, 210 άτομα συνελήφθησαν για κατηγορίες βάσει αυτής της απαγόρευσης. Το 2019, 41 διαδηλωτές/ριες καταδικάστηκαν για αυτό το αδίκημα.

Ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιες συναθροίσεις  θα πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως, δεδομένου ότι τα καλύμματα προσώπου αποτελούν πλέον απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Είναι σαν να επιβάλλεται πρόστιμο σε κάποιον που αγοράζει μια Ferrari επειδή θεωρείται ότι θα υπερβεί το όριο ταχύτητας.
Ακτιβιστής

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών/ριών, έχουν καταδικαστεί για «συμμετοχή σε ομάδα με σκοπό την προετοιμασία πράξεων βίας». Αυτό το αόριστο αδίκημα επιτρέπει στις αρχές να συλλάβουν και να διώξουν ανθρώπους, όχι για αυτά που έχουν κάνει, αλλά για το τι πιστεύουν οι αρχές ότι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον. Διαδηλωτές/ριες συνελήφθησαν και διώχθηκαν απλώς επειδή μετέφεραν γυαλιά ή μάσκες για να προστατευθούν από δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

Ένας ακτιβιστής είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Είναι σαν να επιβάλλεται πρόστιμο σε κάποιον που αγοράζει μια Ferrari επειδή θεωρείται ότι θα υπερβεί το όριο ταχύτητας».

Η Sophie, μια γυναίκα που συμμετείχε στο κίνημα Κίτρινα Γιλέκα, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τέθηκε υπό κράτηση για «συμμετοχή σε μια ομάδα με σκοπό την προετοιμασία πράξεων βίας» επειδή φούσκωνε μπαλόνια στα Ηλύσια Πεδία την Ημέρα της Βαστίλης.

Επίθεση χωρίς προηγούμενο κατά της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης 

Οι συλλήψεις και οι διώξεις είχαν τρομακτικά αποτελέσματα στο δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης στη Γαλλία. Πολλά από τα άτομα που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι τώρα το σκέφτονται δύο φορές πριν πάνε να διαμαρτυρηθούν, συμμετέχουν πιο σπάνια σε διαμαρτυρίες ή αποφεύγουν τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις.

Τρία χρόνια αφότου ο Emmanuel Macron έκανε μια προεκλογική υπόσχεση για την προστασία του δικαιώματος στην ειρηνική συνέλευση, η ειρηνική διαμαρτυρία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση.
— Marco Perolini

«Είναι ειρωνικό ότι μια χώρα με μια τόσο μακρά και περήφανη παράδοση συλλογικής δράσης για κοινωνική αλλαγή ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία με αυτόν τον τρόπο. Τρία χρόνια αφότου ο Emmanuel Macron έκανε μια προεκλογική υπόσχεση για την προστασία του δικαιώματος στην ειρηνική συνέλευση, η ειρηνική διαμαρτυρία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση», δήλωσε ο Marco Perolini.

«Η χρήση του νόμου για τη στοχοποίηση διαδηλωτών/ριών μπορεί να είναι λιγότερο ορατή από τη υπερβολική χρήση βίας, αλλά δεν είναι λιγότερο επιζήμια για το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Οι γαλλικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να ποινικοποιούν τους ανθρώπους και να τροποποιήσουν όλους τους νόμους που παρακωλύουν το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.