Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ BREONNA TAYLOR ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:43Εκτύπωση

Απαντώντας στη χθεσινή απόφαση για την υπόθεση της Breonna Taylor, η Kristina Roth, ανώτερη υπεύθυνη προγράμματος για τα προγράμματα ποινικής δικαιοσύνης στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Ο θάνατος της Breonna Taylor είναι μια τραγωδία. Κοιμόταν στο κρεβάτι της όταν η αστυνομία έσπασε την πόρτα της και την πυροβόλησε αυθαίρετα, αφαιρώντας έτσι τη ζωή της. Οι μαύροι και οι μαύρες στις ΗΠΑ έχουν το ίδιο δικαίωμα να είναι ασφαλείς με όλους τους ανθρώπους, αν και αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε όταν σκεφτόμαστε τις αποτρόπαιες δολοφονίες της Breonna, του Ahmaud Arbery, του George Floyd, του Dijon Kizzee και πάρα πολλών ακόμη.

«Η υπόθεση της Breonna Taylor μας υπενθυμίζει πώς ο νόμος για τη θανατηφόρα χρήση βίας από την αστυνομία του Κεντάκι δεν επιτρέπει τη λογοδοσία για παράνομες δολοφονίες από την αστυνομία, και πώς η αστυνομία, που υποτίθεται ότι προστατεύει τη ζωή, συχνά βλέπει μόνο μια πλευρά αυτής της αρχής. Αυτή η υπόθεση πρέπει να χρησιμεύσει ως έκκληση αφύπνισης προς τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας, για να προχωρήσουν άμεσα σε μια αστυνομική μεταρρύθμιση, που θα επιφέρει ουσιαστική λογοδοσία, θα επαναπροσδιορίσει τη δημόσια ασφάλεια και θα παρέχει δικαιοσύνη σε όλους και όλες.

«Με αφορμή αυτή την είδηση, καλούμε την αστυνομία να διευκολύνει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Όλοι και όλες έχουν το δικαίωμα να βγουν στους δρόμους και να ακουστούν οι φωνές τους και η αστυνομία πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της βάσει του διεθνούς δικαίου και να επιτρέψει αυτό το δικαίωμα.»

Υπόβαθρο

Επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Κεντάκυ Daniel Cameron σχετικά με τη δολοφονία της Breonna Taylor από την αστυνομία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη λογοδοσία της αστυνομίας και τη θανατηφόρα χρήση βίας εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.