ΕΕ: ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΑΡΧΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:25Εκτύπωση

Με αφορμή το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μόλις δημοσιοποιήθηκε, η Διευθύντρια Συνηγορίας στην ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας, Eve Geddie, δήλωσε:

«Ενώ παρουσιάστηκε ως μια νέα αρχή, αυτό το Σύμφωνο, στην πραγματικότητα, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα τείχη και να δυναμώσει τους φράκτες. Αντί να προσφέρει οποιαδήποτε νέα προσέγγιση για να διευκολύνει την ύπαρξη των ανθρώπων σε ασφαλείς συνθήκες, φαίνεται να πρόκειται για μια απόπειρα εισαγωγής εκ νέου ενός συστήματος που έχει αποτύχει εδώ και χρόνια, με τρομερές συνέπειες.

Ενώ παρουσιάστηκε ως μια νέα αρχή, αυτό το Σύμφωνο, στην πραγματικότητα, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα τείχη και να δυναμώσει τους φράκτες.
— Eve Geddie

«Αυτό το σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ή σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Ούτε θα παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη σε χώρες όπου φτάνουν αρχικά οι άνθρωποι που ζητούν ασφάλεια.

«Ενώ η δέσμευση για την παρακολούθηση των κακομεταχειρίσεων στα σύνορα είναι ευπρόσδεκτη, δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι το Σύμφωνο καθιστά την κράτηση κανόνα και βασίζεται στην αποτροπή, τον περιορισμό σε καταυλισμούς και τη συνεργασία με κυβερνήσεις που καταπατούν δικαιώματα.

Αυτό το σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τα δεινά χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά ή σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη.
Eve Geddie

«Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει τώρα να βελτιώσουν αυτές τις προτάσεις επενδύοντας στην αξιοπρέπεια και την προστασία των ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για ασφαλείς και νόμιμες οδούς και να διασφαλίσουν μια ανθρωπιστική και βιώσιμη προσέγγιση που θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαρκέσει».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.