ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, 14:17Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε την Παρασκευή υπόμνημα στο πλαίσιο της τριετούς αναθεώρησης του Ποινικού Νόμου για τα Σεξουαλικά Αδικήματα του 2017 στην Ιρλανδία, ο οποίος ποινικοποίησε την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών.

Το υπόμνημα περιγράφει πώς ένας νόμος, του οποίου ο σκοπός ήταν η προστασία των εργαζόμενων στο σεξ, μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο. Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών θέτει τους εργαζόμενους/ες στο σεξ σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ακόμη και στα χέρια των πελατών τους. Το υπόμνημα παροτρύνει να επανεξεταστεί το πώς αυτός ο νόμος έχει επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και των τρανς ατόμων, καθώς και τις ιδιαίτερες συνέπειες που μπορεί να έχει για τους μετανάστες/ριες εργαζόμενους/ες στο σεξ.

Ένας νόμος που στοχεύει στην προστασία των εργαζόμενων στο σεξ πρέπει να το κάνει αυτό. Ενώ η ποινικοποίηση της αγοράς σεξ μπορεί να είχε ως στόχο να αποτρέψει την αστυνόμευση στους ίδιους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στο σεξ, στην πραγματικότητα μπορεί να τους αναγκάσει να εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους», δήλωσε ο Colm O'Gorman, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ιρλανδίας.

«Μια πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε τα δύο χρόνια πριν και μετά την εισαγωγή του νόμου, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ κατήγγειλαν κατά 92% πιο βίαια εγκλήματα. Πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόρειας Ιρλανδίας επιβεβαίωσε ότι παρόμοιος νόμος δεν μείωσε τη ζήτηση αλλά αύξησε το στίγμα και την κακοποίηση κατά των εργαζόμενων στο σεξ.

«Η επανεξέταση πρέπει να είναι ευρύτερη και να μην εστιάζει απλά στην ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών. Ο νόμος του 2017 αύξησε την ποινή για την «διαχείριση οίκου ανοχής» αντί να καταργήσει αυτό το αδίκημα, παρά το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των εργαζόμενων στο σεξ που απλά επιθυμούν να εργάζονται με περισσότερη ασφάλεια. Αυτή η στοχοποίηση συνεχίστηκε όπως και ήταν αναμενόμενο. Οι ίδιοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους από αυτούς τους νόμους.

«Υπάρχει επίσης μια επικίνδυνη σύγκρουση μεταξύ της συναινετικής σεξουαλικής εργασίας και της εμπορίας και εκμετάλλευσης, τα οποία αποτελούν αδικήματα βάσει προϋπάρχοντων νόμων. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις περιορισμένες καταδίκες για εμπορία ανθρώπων και άλλα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της φρικτής κακοποίησης. Σε αυτή την αναθεώρηση πρέπει να επανεξεταστεί γιατί συμβαίνει αυτό και αν ο νόμος του 2017 βοηθά στην πρόληψη της βίας και της εκμετάλλευσης.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.