ΗΠΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ (ICE)

Δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00Εκτύπωση

Με αφορμή τις αναφορές ότι έχουν πραγματοποιηθεί υστερεκτομές σε μετανάστριες που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης Irwin County (ICDC) στη Γεωργία των ΗΠΑ, η Denise Bell, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών, δήλωσε:

«Οι αναφορές για υστερεκτομές που έγιναν σε γυναίκες που κρατήθηκαν στο Irwin County χωρίς την πλήρη συγκατάθεσή τους είναι βαθιά ανησυχητικές. Σύμφωνα με τις αναφορές, ορισμένες γυναίκες φέρεται να μην είναι σίγουρες για το γιατί έγινε η διαδικασία ή δεν ήταν πλήρως ενημερωμένες για το ποιες διαδικασίες θα εφαρμόζονταν σε εκείνες.

«Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικό εξαναγκαστικής στείρωσης, συμπεριλαμβανομένων των αυτόχθονων γυναικών, των μαύρων γυναικών και άλλων έγχρωμων γυναικών, των φυλακισμένων γυναικών και των ίντερσεξ ατόμων. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων ενός ατόμου στην υγεία, την ασφάλεια και τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, αλλά επιπλέον, η εξαναγκαστική στείρωση μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να στειρώνεται χωρίς την πλήρη συγκατάθεσή της, και οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρατούνται επειδή ζητούν άσυλο.

«Ως πρώτο βήμα, το Κογκρέσο και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρέπει να διερευνήσουν επειγόντως αυτές τις καταγγελίες. Αυτές οι τρομακτικές καταγγελίες καταδεικνύουν ότι η καταχρηστική πρακτική της κράτησης για λόγους μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη διοίκηση των ΗΠΑ να ελευθερώσει τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση για λόγους μετανάστευσης.» 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.