ΚΕΝΥΑ: Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ, RENEE NGAMAU, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, 12:44Εκτύπωση

Μετά τη σύλληψη της προέδρου και συνήγορου της Διεθνούς Αμνηστίας της Κένυας, Renee Ngamau, και τη χτεσινή απουσία της αστυνομίας στο δικαστήριο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Κένυας Irungu Houghton δήλωσε:

«Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την αυθαίρετη σύλληψη της προέδρου μας στην Κένυα, Renee Ngamau. Πιστεύουμε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μόνο και μόνο για το έργο της ως υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία της δημόσιας γης. Η αστυνομική υπηρεσία της Κένυας πρέπει να τερματίσει την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και την επίθεση εναντίον της Renee Ngamau, και άλλων ακτιβιστών/ριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπιστών/ριών της δημόσιας γης.»

«Οι αρχές πρέπει να προστατεύουν όσους και όσες υπερασπίζονται τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων και να μην χρησιμοποιούν την ποινική δικαιοσύνη εναντίον τους.»

«Η πρόεδρος μας Renee Ngamau έχει περάσει από μια πολύ αγχωτική δοκιμασία. Συνελήφθη για την ηγεσία της ως πρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων Jamhuri Phase 1. Η Ένωση διαμαρτύρεται ειρηνικά για την αλλαγή χρήσης δημόσιας γης που προοριζόταν για παιδική χαρά.

«Με βάση μία μόνο καταγγελία, έντεκα αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να συλλάβουν τη Renee Ngamau από το σπίτι της τη Δευτέρα το βράδυ. Σήμερα το πρωί, κανείς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Κανείς και καμία δεν πρέπει ποτέ να συλλαμβάνεται απλώς επειδή ασκεί ειρηνικά το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική συνάθροιση, πόσο μάλλον να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στο δικαστήριο. Καλούμε τις αρχές να απορρίψουν οποιαδήποτε κατηγορία και αντ΄ αυτού να διερευνήσουν και να διώξουν ποινικά τους υπεύθυνους για την απόσπαση της γης από τη δημόσια χρήση.»

Υπόβαθρο

Η πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Κένυας, Renee Ngamau συνελήφθη το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι κινητοποίησε τους γείτονές της να αντιταχθούν ειρηνικά στην ιδιωτική ανάπτυξη σε δημόσια γη που διατίθεται για παιδική χαρά. Είναι επίσης η πρόεδρος της γειτονιάς της Jamhuri Phase 1 στο Ναϊρόμπι.

Αφέθηκε ελεύθερη χθες το βράδυ με εγγύηση και της ζητήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Kibera στο Ναϊρόμπι. Μετά από περισσότερες από δύο ώρες αναμονής στο δικαστήριο και ενώ δεν παρουσιάστηκαν κατηγορίες, παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Kilimani για να αποφύγει τη σύλληψη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.