ΙΡΑΝ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΗ NAVID AFKARI ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, 14:20Εκτύπωση

Η μυστική εκτέλεση του πρωταθλητή στην πάλη Navid Afkari που έλαβε χώρα το Σάββατο το πρωί, χωρίς να προειδοποιηθεί ο ίδιος, αλλά ούτε και η οικογένεια και ο δικηγόρος του, μετά από μια εξαιρετικά άδικη δίκη, είναι μια τρομακτική παρωδία της δικαιοσύνης που απαιτεί άμεση διεθνή δράση.

Ο Navid Afkari ήταν ένας νέος με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον μπροστά του. Η εκτέλεση της θανατικής ποινής του με τέτοια απόλυτη παραβίαση των βασικών αρχών της δικαιοσύνης καταδεικνύει περαιτέρω τη σκληρότητα της θανατικής ποινής εν γένει. Δικαστές σε διαφορετικά δικαστήρια χρησιμοποίησαν «ομολογίες» που ελήφθησαν μέσα από βασανιστήρια για να τον καταδικάσουν, ενώ ταυτόχρονα αποτύγχαναν συνεχώς στις έρευνες τους σχετικά με τα βασανιστήρια τα οποία αυτός είχε καταγγείλει ότι του συνέβαιναν.
— Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
 

Πριν από τη μυστική του εκτέλεση, ο Navid Afkari, ετών 27, είχε υποβληθεί σε συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και είχε πέσει θύμα φρικτών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής εξαφάνισης, των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης που τον ανάγκασαν να «ομολογήσει», της άρνησης της πρόσβασης σε δικηγόρο και άλλες εγγυήσεις δίκαιης δίκης.

«Αυτός ο νεαρός άνδρας ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια από το δικαστήριο να λάβει δίκαιη δίκη και να αποδείξει την αθωότητά του. Διαρροή φωνητικών ηχογραφήσεων του από το δικαστήριο αποκαλύπτει ότι οι εκκλήσεις του προς τους δικαστές να ερευνήσουν τις καταγγελίες βασανιστηρίων και να φέρουν έναν άλλο κρατούμενο που είχε παρακολουθήσει τα βασανιστήρια να καταθέσει, αγνοήθηκαν με παράνομο και σκληρό τρόπο», δήλωσε η Diana Eltahawy.

Πριν από την εκτέλεσή του, κυκλοφόρησε μια άλλη φωνητική ηχογράφηση από τη φυλακή, στην οποία είπε: «Αν εκτελεστώ, θέλω να ξέρετε ότι είμαι ένας αθώος που αν και προσπάθησε και πολέμησε με όλη του τη δύναμη για να ακουστεί, εκτελέστηκε.»

«Δεδομένης της ατιμωρησίας που επικρατεί στο Ιράν, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των κρατών μελών της ΕΕ, να αναλάβουν ισχυρή δράση μέσω δημόσιων και ιδιωτικών παρεμβάσεων», δήλωσε η Diana Eltahawy.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την επανειλημμένη χρήση της θανατικής ποινής από τις ιρανικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται συνεχώς μεταξύ των πιο αποτελεσματικών εκτελεστών του κόσμου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη θανατική ποινή, η οποία είναι η απόλυτη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Καλούμε τις ιρανικές αρχές να την καταργήσουν».

Υπόβαθρο

Ο Navid Afkari συνελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. Καταδικάστηκε σε δύο θανατικές ποινές - μία λόγω qesas (εκδίκαση σε είδος) από ποινικό δικαστήριο και μια δεύτερη λόγω moharebeh (εχθρότητα κατά του Θεού) από ένα Επαναστατικό Δικαστήριο. Και οι δύο κατηγορίες σχετίζονταν με το δολοφονία ενός πράκτορα πληροφοριών που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2018 στη Shiraz.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, ο Navid Afkari μεταφέρθηκε από τις αρχές των φυλακών σε μια άγνωστη τοποθεσία. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μετά από μια φωνητική ηχογράφηση του Navid Afkari που ζητούσε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, η αναγκαστική «ομολογία» του Navid Afkari προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση από την ραδιοτηλεοπτική εταιρεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ένα βίντεο προπαγάνδας που προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θανατική του ποινή και να αποσπάσει την προσοχή από τους σοβαρούς ισχυρισμούς του για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο Navid Afkari πραγματοποίησε ένα σύντομο τηλεφώνημα στην οικογένειά του στις 6 Σεπτεμβρίου και μπόρεσε να τους πει ότι κρατείται σε μια πτέρυγα της φυλακής Adelabad στην πόλη Shiraz που έχει υψηλή ασφάλεια και σκληρές συνθήκες, πριν διακοπεί η κλήση.

Από τότε και έως την εκτέλεσή του, η οικογένειά του δεν έμαθε νέα του.

Iran: Wrestling champion Navid Afkari feared at risk of imminent secret execution

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.