ΔΑΝΙΑ: Η ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, 11:29Εκτύπωση

Η διμερής συμφωνία της κυβέρνησης της Δανίας και των κομμάτων συνασπισμού για τη θέσπιση νομοθεσίας για τον βιασμό με βάση τη συναίνεση είναι ένα βήμα προς μια ιστορική νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Χθες, μετά από πολλά χρόνια εκστρατείας από ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ομάδες επιζησάντων, η κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει επιτέλους και με νόμο ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, όχι μόνο για τις αγωνίστριες που πάλευαν διαρκώς και πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ημέρα, αλλά και για όλους και όλες στη Δανία.
— Anna Błuś, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, όχι μόνο για τις αγωνίστριες που πάλευαν διαρκώς και πολύ σκληρά για να έρθει αυτή η ημέρα, αλλά και για όλους και όλες στη Δανία. Ένας νόμος περί συναίνεσης που συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα θέσει τη Δανία ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τις επιζήσασες από βιασμούς και για την πραγματική ισότητα των φύλων», δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών, Anna Błuś.

«Η νέα νομοθεσία πρέπει να αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι ο βιασμός και να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν απαιτείται σωματική βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός. Ακόμα και σε μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους, η συναίνεση δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.»

Η νέα νομοθεσία πρέπει να αναγνωρίσει την απλή αλήθεια ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι ο βιασμός.
Anna Błuś, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών

Χθες, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hækkerup, δεσμεύτηκε να «μεταβεί από ένα σύστημα όπου έπρεπε αναγκαστικά να υπήρχε βία για να θεωρηθεί το έγκλημα βιασμός, προς ένα σύστημα συναίνεσης. Είναι βιασμός αν το άτομο δεν συναινέσει.»

Αυτή η αναγνώριση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αλλαγή των παρωχημένων και επικίνδυνων νόμων για τον βιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του διάχυτου στίγματος και της ενδημικής ατιμωρησίας για αυτό το έγκλημα. Η μεταρρύθμιση του νόμου μπορεί επίσης να είναι ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συνοδεύεται από συντονισμένες προσπάθειες για την αμφισβήτηση των διαδεδομένων επικίνδυνων μύθων και στερεοτύπων σχετικά με το φύλο.

Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει επίσης τη νοοτροπία των ανθρώπων, συνεπώς αυτή η δέσμευση της δανικής κυβέρνησης είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός.
Anna Błuś, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δικαιώματα των Γυναικών

«Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει επίσης τη νοοτροπία των ανθρώπων, συνεπώς αυτή η δέσμευση της δανικής κυβέρνησης είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε η Anna Błuś.

«Ανυπομονούμε τώρα να δούμε το κείμενο του νόμου και να ακούσουμε πώς προτίθενται οι αρχές να αμφισβητήσουν τους μύθους περί βιασμού και τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με το φύλο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Αυτό απαιτεί θεσμική και κοινωνική αλλαγή, καθώς και μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση για το σεξ και τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη σεξουαλική συναίνεση. Είμαστε βέβαιοι ότι, με επικεφαλής τις επιζήσασες, η Δανία μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο που θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρώπης.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, η Δανία θα είναι η δέκατη χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τροποποιήσει επίσης τη νομοθεσία για να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός.

Οι καταγγελίες για βιασμό στη Δανία είναι σπάνιες και ακόμη και όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στην αστυνομία, οι πιθανότητες δίωξης ή καταδίκης είναι πολύ μικρές. Από τις 24.000 γυναίκες που καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη ότι βίωσαν βιασμό ή απόπειρα βιασμού το 2017, μόλις 890 βιασμοί αναφέρθηκαν στην αστυνομία. Από αυτές τις περιπτώσεις, μόλις 535 κατέληξαν σε διώξεις και μόνο 94 σε καταδίκες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.