ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ KENOSHA ΤΟΥ ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2020, 12:24Εκτύπωση

Μετά από αναφορές που δείχνουν ότι δύο διαδηλωτές/ριες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη Kenosha του Ουισκόνσιν, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση του διευθυντή της εκστρατείας για τον Τερματισμό της Βίας των Όπλων, Ernest Coverson. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν η τοπική αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Jacob Blake ενώ εκείνος προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητό του.

«Για άλλη μια φορά, βλέπουμε γιατί είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν τα δικαιώματα των διαδηλωτών/ριών, που ασκούν το δικαίωμά τους να διεξάγουν ειρηνικές δημόσιες συναθροίσεις, καθώς και να δώσουν ένα τέλος στη βία των όπλων. Με άλλα λόγια, είναι καθήκον των αστυνομικών να προστατεύουν όσους και όσες έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν. Αν και στο Ουισκόνσιν είναι νόμιμο να φέρει κανείς όπλο, οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ένοπλοι πολίτες δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια ούτε στοχεύουν ειρηνικούς διαδηλωτές/ριες.

«Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου στο Ουισκόνσιν και σε όλες τις ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν εκφράσει ανησυχίες για τους νόμους που καθιστούν νόμιμη την μεταφορά όπλου δημοσίως, καθώς αυτές οι πολιτικές κλιμακώνουν τη βία και θέτουν σε κίνδυνο την αστυνομία και τους πολίτες. Η μόνη απαίτηση για την μεταφορά γεμάτου πυροβόλου όπλου στο Ουισκόνσιν είναι ότι το άτομο πρέπει να είναι 18 ετών - δεν απαιτείται ειδική άδεια. Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και ένας τραυματίστηκε επειδή ένας ένοπλος πολίτης - που δεν χρειάστηκε καν άδεια για την μεταφορά του όπλου του - αποφάσισε να τους πυροβολήσει. Οι νόμοι για την ανοικτή μεταφορά όπλων, ειδικά όταν δεν απαιτείται άδεια, θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και πρέπει να καταργηθούν. Οι ΗΠΑ δεν προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν και να διαμαρτύρονται με ασφάλεια.

«Με το κίνημα Black Lives Matter να έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης στην ιστορία της χώρας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι αξιωματικοί της επιβολής του νόμου να διασφαλίσουν ότι όλοι και όλες μπορούν κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν χωρίς να χάσουν τη ζωή τους ή να τραυματιστούν».

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου συμμορφώνονται με τις προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.