ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ/ΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2020, 12:41Εκτύπωση

Η απόφαση των αρχών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων στους πρόσφυγες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο είναι μεροληπτική και επικίνδυνη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Στις 19 Αυγούστου, η Επιτροπή Συντονισμού για τη Μετανάστευση στο καντόνι Una-Sana υιοθέτησε μέτρα για τον αυστηρό περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσφύγων, των μεταναστών/ριων και των αιτούντων/ουσών άσυλο που δεν φιλοξενούνται σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Τοποθετήθηκαν οδοφράγματα για την παρακολούθηση των λεωφορείων και την επιθεώρηση των επιβατών. Η ειδική πολιτοφυλακή κάνει το ίδιο.

Αυτή η απόφαση για περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ήδη περιθωριοποιημένων ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση, δεν είναι μόνο παράνομη αλλά και επικίνδυνη
— Jelena Sesar, Διεθνής Αμνηστία

 «Αυτή η απόφαση για περαιτέρω περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ήδη περιθωριοποιημένων ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνηση, δεν είναι μόνο παράνομη αλλά και επικίνδυνη», δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια Jelena Sesar.

«Οι αρχές πρέπει να εργάζονται για να βρίσκουν λύσεις, να διευκολύνουν και να στηρίζουν τους χιλιάδες ανθρώπους που δεν ζουν στα επίσημα κέντρα υποδοχής, αντί να τους στοχοποιούν και να τους αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος της ειδικής πολιτοφυλακής.»

Τα μέτρα επέβαλαν πλήρη καταστολή στους μετανάστες/ριες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο που ζουν εκτός των επίσημων κέντρων υποδοχής στο καντόνι Una-Sana και στους ακτιβιστές/ριες που τους υποστηρίζουν.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση των νέων αφίξεων στο καντόνι, την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταναστών/ριών και αιτούντων/ουσών άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών και των ταξί, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων μεταναστών/ριών και αιτούντων/ουσών άσυλο σε δημόσιους χώρους και την απαγόρευση παροχής ιδιωτικής στέγασης.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει οδοφράγματα για να αποτρέψει τις νέες αφίξεις, κάνει εφόδους σε καταλήψεις και ιδιωτικά σπίτια και απομακρύνει βίαια τους μετανάστες/ριες χωρίς να τους παρέχει όμως εναλλακτική στέγη. Ταυτόχρονα, αυτοοργανωμένες ομάδες περιφρούρησης σταματούν λεωφορεία και βγάζουν τους μετανάστες/ριες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο από αυτά, αφήνοντας πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, να περιπλανιούνται σε διοικητική ερημική περιοχή.

Αυτοοργανωμένες ομάδες περιφρούρησης σταματούν λεωφορεία και βγάζουν τους μετανάστες/ριες και τους αιτούντες/ούσες άσυλο από αυτά, αφήνοντας πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, να περιπλανιούνται σε διοικητική ερημική περιοχή.
— Διεθνής Αμνηστία

«Ενώ το καντόνι της Una-Sana έπρεπε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό μεταναστών/ριών και αιτούντων/ουσών άσυλο, τα αυθαίρετα μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παραβιάσεις», δήλωσε η Jelena Sesar.

«Χωρίς άμεση δράση των αρχών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου των Υπουργών, για τον εντοπισμό κατάλληλων εγκαταστάσεων σε όλα τα μέρη της χώρας για τη στέγαση των μεταναστών/ριών και των αιτούντων/ουσών άσυλο, η Βοσνία έρχεται αντιμέτωπη με μια επικείμενη ανθρωπιστική κρίση. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν μια ολόκληρη ομάδα είναι δυσανάλογα και μεροληπτικά και πρέπει να ανακληθούν αμέσως.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.