ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2020, 13:12Εκτύπωση

Σε όλο τον κόσμο, οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων αναλαμβάνουν σημαντική δράση για να αποτρέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του κορονοϊού για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής.

Παρά το σημαντικό έργο που κάνουν, οι οργανώσεις αυτές δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς και αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για την απόκτηση αναγνώρισης και την πρόσβαση σε βιώσιμους πόρους.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό στους πόρους, ένας παγκόσμιος συνασπισμός οργανώσεων υπό την ηγεσία των προσφύγων και υποστηρικτών/ριών από μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, κοινωνικές επιχειρήσεις και ιδιωτικά ιδρύματα, ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονομάζεται «Refugees Lead» για να επιστήσει την προσοχή στον ρόλο των προσφύγων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η εκστρατεία «Refugees Lead» καθοδηγείται από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Asylum Access, η Basmeh & Zeitooneh, η Independent Diplomat, η Local Engagement Refugee Research Network, η Open Society Foundations, η Oxfam International, η St Andrew's Refugee Services (StARS), η Young Afrikaans for Integral Development (YARID) και το Xavier Project, και φιλοξενείται από το NeedsList, μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου άτομα και ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα οργανώσεις προσφύγων.

 «Ως πρόσφυγες ηγέτες/ιδες από όλο τον κόσμο, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινότητάς μας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι ομάδες έχουν εργαστεί ακούραστα για να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητές μας λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες, ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα είδη απαραίτητης στήριξης. Με την άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Robert Hakiza, Εκτελεστικός Διευθυντής της Young African Refugees for Integration Development (YARID).

Η εκστρατεία «Refugees Lead» ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, η οποία, φέτος, τίμησε τους ήρωες της πραγματικής ζωής.

«Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης τιμά τους "πραγματικούς ήρωες". Δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με τους πρόσφυγες ηγέτες/ιδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υποστήριξη των κοινοτήτων τους», δήλωσε η Sana Mustafa, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Συνεργασίας και Συμμετοχής στην Asylum Access.

 «Οι πρόσφυγες ηγέτες/ιδες παρενέβησαν για να καλύψουν τα κενά που άφησαν τα κράτη και οι παραδοσιακοί ανθρωπιστικοί φορείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες και βοηθώντας στον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Κατάφεραν αυτό το πολύ σημαντικό έργο χωρίς σχεδόν καμία υποστήριξη από ανθρωπιστικούς χρηματοδότες - φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν αν είχαν χρηματοδοτηθεί σωστά,» δήλωσε ο Victor Nyamori, ερευνητής και σύμβουλος της ομάδας για τα δικαιώματα των μεταναστών/ριών και των προσφύγων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με άμεση, ευέλικτη υποστήριξη, οι πρόσφυγες ηγέτες/ιδες μπορούν να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες και να οικοδομήσουν ακμάζουσες κοινότητες. Ο κορονοϊός τόνισε τη σημασία του ρόλου τους. Οι οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα αναζητούν χρηματοδότηση για δράσεις που κυμαίνονται από τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών στο Λίβανο, έως την παροχή προϊόντων υγιεινής, εξοπλισμού ατομικής προστασίας και επισιτιστικής βοήθειας σε ηλικιωμένα μέλη της κοινότητας στα σύνορα Ταϊλάνδης-Βιρμανίας.

«Οι οργανώσεις με επικεφαλής πρόσφυγες είναι επιτυχείς, επειδή συνειδητοποιούν καλύτερα τις καταστάσεις σε σχέση με τους ξένους και έχουν καλύτερες σχέσεις με τους υπόλοιπους/ες πρόσφυγες. Στον Λίβανο, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ομάδες υπό την ηγεσία προσφύγων στέκονται αλληλέγγυες τόσο στους πρόσφυγες όσο και τους Λιβανέζους,» δήλωσε η Yasmin Kayali, συνιδρύτρια της Basmeh & Zeitooneh.

«Τοπικές ομάδες υπό την ηγεσία των προσφύγων έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων τους. Αυτό τώρα έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές. Το σύστημα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης πρέπει να προσαρμοστεί και να υποστηρίξει άμεσα οργανώσεις στο πεδίο που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή,» δήλωσε η Fionna Smyth, επικεφαλής των ανθρωπιστικών εκστρατειών και υπεράσπισης της Oxfam International.

Σε πολλά περιβάλλοντα, ειδικά σε εκείνα που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα, απομακρυσμένα ή δύσκολα για την πρόσβαση διεθνών ΜΚΟ, οι οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Είναι επίσης σχεδόν πάντα πιο αξιόπιστες. Ωστόσο, οι τοπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων προσφύγων, λαμβάνουν λιγότερο από το 1% της διαθέσιμης ανθρωπιστικής χρηματοδότησης. Οι εταίροι της εκστρατείας αυτής συνασπίζονται για να δείξουν ότι είναι δυνατό και απαραίτητο να αυξηθεί η άμεση υποστήριξη στις τοπικές οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων.

«Οι οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων δημιουργούν έναν ουσιαστικό χώρο αναγνώρισης, εμπιστοσύνης και ευαισθησίας εντός των κοινοτήτων. Εξαιτίας αυτού, οι κοινότητες μας εμπιστεύονται για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μεταξύ τους και της κοινότητας υποδοχής και των κρατικών θεσμών, οδηγώντας σε υγιέστερες και πιο ολοκληρωμένες κοινότητες,» δήλωσε η Lublanc Prieto, διευθύντρια της FUNDACOLVEN.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις προσφύγων που εμφανίζονται στην πλατφόρμα χρηματοδότησης, δείτε εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.