ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Ο ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου 2020, 14:41Εκτύπωση

«Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να σταματήσουν την καταστολή σε όλους τους αντιφρονούντες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου και να τερματίσουν αμέσως τη φαύλη εκστρατεία τους για την στοχοποίηση των ακτιβιστριών και των μελών της οικογένειας των εκπροσώπων της πολιτικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας τακτικές που τροφοδοτούνται από τον μισογυνισμό», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση της Καταστολή από τα πάνω: Διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση το φύλο στη Λευκορωσία, η οργάνωση εκθέτει τις βασικές τακτικές που ακολουθούν οι αρχές για τη στοχοποίηση γυναικών μέσω αντιποίνων που βασίζονται στο φύλο, τα οποία περιλαμβάνουν απειλές για τη μεταφορά των παιδιών τους σε κρατικά κέντρα κράτησης και απειλές σεξουαλικής βίας.

 «Ικανοποιημένες με την πρόθεσή τους να αποσιωπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας, οι αρχές της Λευκορωσίας εφαρμόζουν πρακτικές που βασίζονται στον μισογυνισμό. Στοχεύουν σκόπιμα σε γυναίκες που εμπλέκονται στην πολιτική ή σε γυναίκες μέλη οικογενειών πολιτικών ακτιβιστών, μέσα από φανερές διακρίσεις και απειλές σεξουαλικής βίας», δήλωσε η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

 «Με τις εκλογές μόλις ένα μήνα μακριά, οι ακτιβίστριες όχι μόνο αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τις αρχές, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με τις ανοιχτά μισογυνιστικές τοποθετήσεις του Προέδρου Alyaksandr Lukashenka που μεταδίδονται στην εθνική τηλεόραση κατά την ώρα αιχμής. Στη Λευκορωσία σήμερα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης δυσανάλογες και πολιτικά υποκινούμενες διώξεις, εκφοβισμό, παρενοχλήσεις και αντίποινα».

Με τις εκλογές μόλις ένα μήνα μακριά, οι ακτιβίστριες όχι μόνο αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τις αρχές, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με τις ανοιχτά μισογυνιστικές τοποθετήσεις του Προέδρου Alyaksandr Lukashenka που μεταδίδονται στην εθνική τηλεόραση κατά την ώρα αιχμής.
— Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας

Απειλές για απομάκρυνση των παιδιών τους

Χρησιμοποιώντας το προεδρικό διάταγμα που παραθέτει τα «μέτρα για την προστασία των παιδιών σε μειονεκτούσες οικογένειες», οι αρχές απειλούν να απομακρύνουν τα παιδιά από πολιτικές ακτιβίστριες και από οικογένειες φυλακισμένων μελών της αντιπολίτευσης.

Όταν ο σύζυγος της Vitalia Navumik – ο πολιτικός ακτιβιστής Uladzimir Navumik - συνελήφθη για δήθεν «χουλιγκανισμό» στις 29 Μαΐου, το διαμέρισμά της στη Hrodna αναζητήθηκε από την αστυνομία, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε αβάσιμη έκθεση στις τοπικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες σχετικά με τις «κακές συνθήκες διαβίωσης του παιδιού».

Η Vitalia είπε στη Διεθνή Αμνηστία:

 «Σύμφωνα με την αστυνομία, το διαμέρισμά μας ήταν βρώμικο, με αποτσίγαρα και άδεια μπουκάλια αλκοόλ. Μόνο που αυτό ήταν αλήθεια και το βίντεο που τραβήχτηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της αναζήτησης μπορεί να το αποδείξει. Αλλά αυτό ποτέ δεν κατατέθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο.

 «Όταν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης μου είπαν ότι θα μπορούσαν να μου πάρουν την κόρη μου, τρομοκρατήθηκα τόσο που δεν ήξερα τι να πω ή πώς να αντιδράσω. Στεκόμουν εκεί μπροστά τους, πολύ σοκαρισμένη για να μιλήσω.»

Όταν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης μου είπαν ότι θα μπορούσαν να μου πάρουν την κόρη μου, τρομοκρατήθηκα τόσο που δεν ήξερα τι να πω ή πώς να αντιδράσω. Στεκόμουν εκεί μπροστά τους, πολύ σοκαρισμένη για να μιλήσω.
— Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστία της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας

Απειλές για σεξουαλική βία

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση, η γυναίκα σύντροφος ενός πολιτικού ακτιβιστή που είχε στοχοποιηθεί από τις αρχές, απειλήθηκε με βιασμό από την αστυνομία, ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα. Η Violetta, η σύντροφος του Dmitry Lukomsky, μαγνητοσκοπούσε τους αστυνομικούς που ήρθαν στο σπίτι τους για να τον αναζητήσουν. Τελικά πήραν την ίδια στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:

 «Με ρώτησαν γιατί προσπάθησα να μαγνητοσκοπήσω τις επισκέψεις τους στο σπίτι μου και την κατασκοπεία τους και απάντησα ότι ήθελα να προστατευτώ. Έτσι, ένας από αυτούς μου είπε: «Λοιπόν, τώρα δεν μας βιντεοσκοπούν και μπορούμε όλοι να σας βιάσουμε και δεν θα μπορείτε να το αποδείξετε».

Άλλες μορφές διακρίσεων λόγω φύλου από τις αρχές εναντίον ακτιβιστριών στη Λευκορωσία περιλαμβάνουν δυσανάλογα πρόστιμα, και απαγόρευση παροχής βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής, όπως πετσέτες, σε γυναίκες που κρατούνται για συμμετοχή σε ειρηνικές συγκεντρώσεις.

 «Αυτά τα βαθιά ανησυχητικά μοτίβα τροφοδοτούνται αναμφίβολα από τον κρατικό μισογυνισμό που είναι τόσο εμφανής στη Λευκορωσία πριν από τις εκλογές του Αυγούστου. Τα πολιτικά αντίποινα που επιδιώκουν να εξαπλώσουν τον φόβο και την απελπισία, και εκείνα που στοχεύουν συγκεκριμένα τις γυναίκες, πρέπει να τερματιστούν αμέσως», δήλωσε η Marie Struthers.

Ιστορικό

Οι προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 9 Αυγούστου. Ο Alyaksandr Lukashenka επιδιώκει την επανεκλογή του για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αντίποινα, και δύο επίδοξοι υποψήφιοι για την Προεδρία, ο Viktar Babaryka και ο Syarhei Tsikhanouski, συνελήφθησαν αυθαίρετα και βρίσκονται υπό κράτηση ως ύποπτοι για αβάσιμες κατηγορίες. Η σύζυγος του τελευταίου, Svyatlana Tsikhanouskaya, μπήκε στον προεδρικό αγώνα αντί για αυτόν. Εκείνη, μαζί με άλλες γυναίκες πολιτικές ακτιβίστριες, ήρθε αντιμέτωπη με την παρενόχληση και τον εκφοβισμό. Εκατοντάδες υποστηρικτές/ριες της και υποστηρικτές/ριες άλλων υποψηφίων της αντιπολίτευσης, καθώς και άλλων ακτιβιστριών, συνελήφθησαν και υπέστησαν κακοποίηση. Σε πολλούς/ές έχουν εκδοθεί πρόστιμα ή υπόκεινται στη λεγόμενη «διοικητική κράτηση» που μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.