ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου 2020, 13:01Εκτύπωση

Ως μέρος της τρέχουσας διεθνούς εκστρατείας, ο Laith Abu Zeyad, Υπεύθυνος Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) – ένας Παλαιστίνιος που ζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – πρόκειται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αύριο, για την ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχει επιβληθεί από τις ισραηλινές αρχές από τον Οκτώβριο του 2019, για «λόγους ασφαλείας» που δεν του έχουν κοινοποιηθεί.

«Η απεύθυνση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφέρει μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του Laith ως ακτιβιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων,» δήλωσε ο Saleh Hegazi, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν αυτή την ταξιδιωτική απαγόρευση, που συνδέεται άμεσα με το έργο του συναδέλφου μας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, και να διασφαλίσουν ότι αυτός και άλλοι υπερασπιστές/ριες ανθρώπινων δικαιωμάτων μπορούν να συνεχίσουν το κρίσιμο έργο τους χωρίς φόβο αντιποίνων.»

Η απεύθυνση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφέρει μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες αυτής της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του Laith ως ακτιβιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων.
— Saleh Hegazi, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή

Στις 31 Μαΐου, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ακροάστηκε την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την ανάκληση της παράνομης ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Ωστόσο, με ένα πικρό χτύπημα ενάντια στη δικαιοσύνη, και δείχνοντας περιφρόνηση για τη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο δικαστής δέχθηκε τη θέση της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ στη βάση των «μυστικών πληροφοριών» που δεν δόθηκαν στον δικηγόρο μας, και άρα δεν μπορούσε να τις αμφισβητήσει, σε μια καθαρή παραβίαση των δικαιωμάτων στη δέουσα διαδικασία. Το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφασή του, αλλά ο δικαστής έδωσε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι θα αποφασίσει να επικυρώσει την απαγόρευση. Η Διεθνής Αμνηστία τώρα σκοπεύει να προσφύγει ώστε να αμφισβητήσει την ταξιδιωτική απαγόρευση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση του Laith αναδεικνύει περαιτέρω την τρομακτική αποφασιστικότητα των ισραηλινών αρχών να αποσιωπήσουν τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και τους ακτιβιστές/ριες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Αναδεικνύει επίσης τη σκληρή και απάνθρωπη φύση των πολιτικών τους απέναντι στους Παλαιστίνιους/ες που ζουν υπό κατοχή.

Ιστορικό

Στις 25 Μαρτίου 2020, η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλλε μια έκκληση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, ζητώντας την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης εναντίον του Laith Abu Zeyad.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Laith Abu Zeyad ζήτησε άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου al-Zaytoona (Hazatem) κοντά στην Ιερουσαλήμ, για να συνοδεύσει τη μητέρα του σε ιατρική θεραπεία στην Ιερουσαλήμ. Το αίτημά του απορρίφθηκε αυθημερόν στη βάση «λόγων ασφαλείας» χωρίς περαιτέρω εξήγηση.

Τον περσινό Δεκέμβριο, δεν επιτράπηκε στον Laith να επισκεφθεί τη μητέρα του, που υπέφερε από καρκίνο, και ως αποτέλεσμα, δεν είχε την ευκαιρία να τη δει πριν πεθάνει.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Laith Abu Zeyad ήταν μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν αυθαίρετα και βασανίστηκαν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της καταστολής μιας διαδήλωσης που οργανωνόταν από παλαιστίνιους ακτιβιστές/ριες στη Ραμάλα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.