ΤΟ PRIDE ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, 13:44Εκτύπωση

 «Οι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Pride, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ήταν μια ευκαιρία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να γιορτάσουν και να προωθήσουν τα δικαιώματα τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι υπάρχουσες ανισότητες έχουν παγιωθεί μετά από μήνες εφαρμογής μέτρων καραντίνας, εκθέτοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε τρομακτικά επίπεδα διακρίσεων, στίγματος, εχθρότητας και βίας.

 «Σε αυτή την περίεργη περίοδο για το Pride, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι ακτιβιστές/ριες και οι σύμμαχοι τους σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι ακόμη και μια παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να τους εμποδίσει από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που πολλές κυβερνήσεις συνεχίζουν να τους αρνούνται,» δήλωσε η Nadia Rahman, ερευνήτρια και σύμβουλος πολιτικής στην ομάδα φύλου, σεξουαλικότητας και ταυτότητας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αν και οι ψηφιακοί εορτασμοί ήταν μια στιγμή ελπίδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αμέτρητα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πέρασαν το Pride παγιδευμένα σε εχθρικά ή επικίνδυνα περιβάλλοντα καραντίνας.
— Nadia Rahman, ερευνήτρια και σύμβουλος πολιτικής στην ομάδα φύλου, σεξουαλικότητας και ταυτότητας της Διεθνούς Αμνηστίας

 «Αν και οι ψηφιακοί εορτασμοί ήταν μια στιγμή ελπίδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αμέτρητα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πέρασαν το Pride παγιδευμένα σε εχθρικά ή επικίνδυνα περιβάλλοντα καραντίνας στα οποία οι σεξουαλικότητες ή οι ταυτότητές τους δεν γίνονται αποδεκτές.

 «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να παρέχουν συγκεκριμένη, προσαρμοσμένη στήριξη στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις χώρες τους. Αυτή περιλαμβάνει την εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, την άρση των εμποδίων στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση και την παροχή ασφαλών χώρων για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αντιμετωπίζουν βία και παρενοχλήσεις.

Επίθεση και αποκλεισμός

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία ως δικαιολογία για την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τη λήψη μέτρων για τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους ή τον στιγματισμό τους. Για παράδειγμα, στην Ουγκάντα, 23 νέοι/ες συνελήφθησαν στον ξενώνα φιλοξενίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον οποίο ζούσαν, με το πρόσχημα ότι ήταν ένοχοι για «αμελή πράξη που ενδέχεται να διαδώσει τη λοίμωξη από τον ιό», καθώς και για «ανυπακοή στις εντολές του νόμου».

Στις Φιλιππίνες, η αστυνομία ανάγκασε τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να προχωρήσουν σε ταπεινωτικές πράξεις ως τιμωρία για υποτιθέμενη παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η τιμωρία καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί στην κατανομή των πόρων, έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και τη στέγαση, ενώ έχουν έρθει και αντιμέτωπα με νόμους στοχευμένης ποινικοποίησης, παρενόχλησης, εκφοβισμού, αυθαίρετες συλλήψεις και δολοφονίες από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς. Αυτή η κρίση, και οι μεμονωμένες κυβερνητικές αντιδράσεις σε αυτήν, έχουν επιδεινώσει αυτές τις ανισότητες.

Για παράδειγμα, στην Ινδία, το πακέτο κινήτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέτυχε να συμπεριλάβει τα τρανς άτομα, παρόλο που ο τρανς πληθυσμός της Ινδίας καλύπτει κατά βάση τα έξοδά του ως εργαζόμενοι/ες με ημερομίσθιο και συνεπώς, έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση.

Sarah Hegazy

Η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε τον πρόσφατο θάνατο της Sarah Hegazy, μιας queer ακτιβίστριας από την Αίγυπτο που είχε κρατηθεί αυθαίρετα και βασανιστεί από τις αιγυπτιακές αρχές, ως καταστροφικό παράδειγμα του κόστους των διακρίσεων από την πλευρά του κράτους.

Η Sarah είχε αναγκαστεί να εξοριστεί στον Καναδά περίπου δεκαοκτώ μήνες πριν αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της, βυθίζοντας στη θλίψη τους ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές/ριες σε όλο τον κόσμο. Είχε γράψει για την απομόνωση που βίωνε στην εξορία και την απελπισία της για την ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι αιγυπτιακές αρχές.

Ενώ εμείς, οι ακτιβιστές/ριες σε όλο τον κόσμο, θα κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά της Sarah, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι/ες μας.
— Nadia Rahman

 «Η Sarah Hegazy ήταν ένας φάρος ελπίδας, απελευθέρωσης και αγάπης. Καθώς θρηνούμε για τον θάνατό της, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα άτομα σε όλο τον κόσμο που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες αδικίες, διακρίσεις και σκληρότητα,» δήλωσε η Nadia Rahman.

 «Ενώ εμείς, οι ακτιβιστές/ριες σε όλο τον κόσμο, θα κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά της Sarah, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι/ες μας. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να σέβονται και να προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οι εμπειρίες και τα ίσα δικαιώματα τους στις κοινωνίες πρέπει να προστατεύονται, να γιορτάζονται και να ενσωματώνονται σε πολιτικές και νόμους που αποτρέπουν τις διακρίσεις εναντίον τους.»

Η πανδημία έχει αποκαλύψει τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να περιθωριοποιούνται και να υφίστανται διακρίσεις. Σε μια εποχή που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε όλους τους νόμους και τις πολιτικές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο περιθωριοποιημένες ομάδες της κοινωνίας παραμένουν ασφαλείς, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε:

  • Εξασφάλιση της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής θεραπείας, της πρόσβασης σε χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου και της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Παροχή προστασίας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βρίσκονται σε εχθρικά περιβάλλοντα καραντίνας, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης διατάξεων που επιτρέπουν σε άτομα που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την υποστήριξη και τις υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για την αναφορά περιστατικών βίας.
  • Διασφάλιση ότι κάθε προσπάθεια παροχής επισιτιστικής ασφάλειας, οικονομικών κινήτρων και πακέτων βοήθειας καλύπτει τους περιθωριοποιημένους και ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που εργάζονται και ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες.
  • Τερματισμό της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων με το πρόσχημα των μέτρων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
  • Αποστολή σαφούς μηνύματος ότι το στίγμα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν είναι ανεκτό.
  • Διασφάλιση της συμμετοχής των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ+ στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ενώσεις και ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Ανατρέξτε στο Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού για περισσότερες πληροφορίες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.