ΧΙΛΗ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιουνίου 2020, 13:21Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο αντισυνταγματάχης των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων Carabineros, που αναγνωρίζεται με το κωδικό όνομα «G-3», χρησιμοποίησε πολλές φορές το όπλο του με καταχρηστικό τρόπο κατά διαδηλωτών/ριών στις διαδηλώσεις στα τέλη του 2019.

Στις αρχές Μαΐου αναφέρθηκε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της Χιλής, οι Carabineros, είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν την παρουσία του αστυνομικού «G-3» στην επιχείρηση κατά την οποία ο μαθητής Gustavo Gatica τυφλώθηκε. Ο «G-3» είναι ο «Αναπληρωτής Υπεύθυνος Υπηρεσιών Νομού 2», ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκεται στην «Ειδική Υψηλή Διοίκηση της Χιλής», μια εσωτερική συμβουλευτική ομάδα που συγκροτείται σε περιόδους συγκρούσεων ή έκτακτης ανάγκης και λειτουργεί σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς.

«Είναι απαράδεκτο για τους διοικητές των Carabineros να επιτρέπουν σε υψηλόβαθμους αστυνομικούς όπως ο «G-3» να κάνουν κατάχρηση των όπλων τους. Μη παίρνοντας σαφή μέτρα για να σταματήσει αυτός ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος και, ως εκ τούτου, οι υφιστάμενοι του, να δρουν χωρίς να συμμορφώνονται με τα εσωτερικά πρωτόκολλα και τους διεθνείς κανονισμούς, οι διοικητές των Carabineros έχουν υπονομεύσει ένα από τα πιο λυπηρά επεισόδια στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής, στο οποίο ο Gustavo Gatica, μόλις 21 ετών, τυφλώθηκε από βαριές πλαστικές σφαίρες ενώ συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία,» δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.

«Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το ότι οι Carabineros προσπάθησαν να αποκρύψουν την παρουσία του «G-3» στο περιστατικό αυτό, καθώς η κατάθεσή του δεν λήφθηκε καν υπόψη στον φάκελο της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους διοικητές της επιχείρησης και την ίδια μέρα πυροδότησε 170 φυσίγγια με 12 σφαίρες στο καθένα.»

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε επίσης με ανησυχία το συμπέρασμα της εσωτερικής υπόθεσης των Carabineros της 9ης Δεκεμβρίου 2019 που υποδηλώνει ότι οι τραυματισμοί του Gustavo Gatica προκλήθηκαν από διαδηλωτές/ριες. Οι  Carabineros πρέπει να παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται η Εισαγγελία για να διαλευκάνει τα γεγονότα και να διενεργήσει μια αυστηρή και ενδελεχή έρευνα με στόχο τη αποσαφήνιση της αλήθειας και την επιβολή των κατάλληλων κυρώσεων.

Είναι απαράδεκτο για τους διοικητές των Carabineros να επιτρέπουν σε υψηλόβαθμους αστυνομικούς όπως ο «G-3» να κάνουν κατάχρηση των όπλων τους.
— Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική

«Το να προτείνουν ότι οι ίδιοι οι διαδηλωτές/ριες θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τους τραυματισμούς του Gustavo Gatica δεν είναι μόνο κακόβουλο, αλλά δείχνει και την απροθυμία τους για διεξαγωγή μιας σοβαρής εσωτερικής έρευνας. Αντί να προστατεύουν τον πληθυσμό, φαίνεται να προστατεύουν τον εαυτό τους,» δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Εισαγγελία της Χιλής να συνεχίσει τις έρευνες για τον «G-3» και εκείνους τους διοικητές που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν εμποδίσει τον εν λόγω αστυνομικό να λειτουργήσει αυθαίρετα και τους αστυνομικούς που μπορεί να έχουν συμμετάσχει στην απόκρυψη στοιχείων και την κάλυψη του. Θα πρέπει να διερευνηθεί η ευθύνη της αλυσίδας διοίκησης που απέτυχε να αναλάβει δράση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.