ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ MAXWELL SIMÕES CORRÊA ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ MARIELLE FRANCO ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2020, 11:28Εκτύπωση

Η Πολιτική Αστυνομία της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο εκτέλεσε μια σειρά ενταλμάτων έρευνας και κατασχέσεων για τη βάναυση δολοφονία της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Marielle Franco και του οδηγού της Anderson Gomes. Η επιχείρηση κορυφώθηκε με τη σύλληψη του πυροσβέστη Maxwell Simões Corrêa, ο οποίος κατηγορείται για απόκρυψη των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία και για στενή συνεργεία με τον Ronnie Lessa, ο οποίος και πυροβόλησε. Η σύλληψη του Simões Corrêa είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξιχνίαση του εγκλήματος και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση των κύριων ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα: ποιοι οργάνωσαν τη δολοφονία της Marielle και γιατί;

Η Marielle Franco δολοφονήθηκε σε ενέδρα που είχε οργανωθεί με λεπτομέρεια μήνες πριν. Οι έρευνες της Πολιτικής Αστυνομίας και της Εισαγγελικής Αρχής της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο εντόπισαν δύο άτομα που είναι ύποπτα για την εγκληματική πράξη, τον Elcio de Queiroz και τον Ronnie Lessa, οι οποίοι επί του παρόντος αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι άλλα άτομα εμπλέκονται έμμεσα στην πράξη, αποκρύπτοντας όπλα και παρεμποδίζοντας τις έρευνες.

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί στενά την υπόθεση από την αρχή.

«Τους πρώτους μήνες, πραγματοποιήσαμε εκστρατείες, την 14η κάθε μήνα, ασκώντας πίεση στις αρχές και κινητοποιώντας ανθρώπους σχετικά με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά συναντήσεων με τις αρχές σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνήτη της πολιτείας, Wilson Witzel, και του Γενικού Εισαγγελέα Δικαιοσύνης της Εισαγγελικής Αρχής του Ρίο ντε Τζανέιρο, José Eduardo Gussem, στις οποίες συμμετείχαν επίσης συγγενείς της δολοφονημένης συμβούλου. Ακριβώς έναν χρόνο μετά τη δολοφονία, υποβάλαμε στις αρχές μια έκκληση με 780.000 υπογραφές, απαιτώντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, χάρη στην εθνική και διεθνή κινητοποίηση. Ως Διεθνής Αμνηστία, πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει στη διασφάλιση της προόδου των ερευνών, φέρνοντας της υπόθεση στο φως και προκαλώντας δημόσια πίεση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενώ η κράτηση των δύο δολοφόνων και των ατόμων που συνδέονται με αυτούς είναι ένα σημαντικό βήμα για να διεκδικήσουν οι οικογένειες της Marielle και του Anderson το δικαίωμα στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη, αυτό δεν επιλύει την υπόθεση ούτε εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια για άλλους υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δρουν στη Βραζιλία. Πράγματι, η Βραζιλία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο κατά υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άνθρωποι που, όπως η Marielle Franco, αγωνίζονται για έναν πιο δίκαιο κόσμο όπου προστατεύεται η ζωή και η ελευθερία, και αυτά είναι ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια όλων όσων εμπλέκονται στις έρευνες, ιδίως των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και των μαρτύρων και των ανακριτών. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε ποιος ήταν ο εγκέφαλος της δολοφονίας και ποια ήταν τα κίνητρά του.

Όσο οι άνθρωποι που συνδέονται με τους πυροβολισμούς παραμένουν ατιμώρητοι, απειλείται η κληρονομιά της Marielle και τίθεται σε κίνδυνο η δουλειά και η ζωή πολλών άλλων υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία.

Θέλουμε να ανανεώσουμε το δημόσιο αίτημά μας για επίλυση της υπόθεσης, ώστε όλοι οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες της Marielle και του Anderson να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να δοθεί στην υπόθεση αυτή η ύψιστη προτεραιότητα από τις αρμόδιες αρχές. Η επίλυση αυτού του βάναυσου εγκλήματος έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον για τη βραζιλιάνικη κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα. Εμείς στη Διεθνή Αμνηστία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε προκειμένου να διεξαχθεί διαφανής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα που απαντά στα ερωτήματα: ποιος σκότωσε τη Marielle και γιατί; Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα, είτε στην οργάνωση είτε στην πράξη, πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη μέσω δίκαιης δίκης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Αν και η δέουσα διαδικασία για την εξιχνίαση της υπόθεσης έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς έχουν περάσει δύο χρόνια από το έγκλημα, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και οι αρχές να δεσμευτούν δημόσια να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την επίλυση της.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.