ΓΑΛΛΙΑ: Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΟΥ CALAIS ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2020, 13:24Εκτύπωση

Τρεις αστυνομικοί αντιμετωπίζουν διώξεις για επίθεση και ψευδή δήλωση

Με αφορμή την απόφαση των γαλλικών αρχών να διώξουν τους τρεις αστυνομικούς, ένας από τους οποίους επιτέθηκε στον βρετανό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Tom Ciotkowski, ενώ κατέγραφε την αστυνομική βία κατά των προσφύγων στο Calais το 2018, ο Διευθυντής Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας της Γαλλίας, Nicolas Krameyer, δήλωσε:

«Με την κατάχρηση εξουσίας και την έλλειψη δικαιοσύνης από την αστυνομία να βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο, η είδηση ότι αυτοί οι τρεις αστυνομικοί θα αντιμετωπίσουν διώξεις είναι και επίκαιρη και ευπρόσδεκτη.

«Πριν από την αθώωσή του, η υπόθεση του Tom ήταν χαρακτηριστική των επιθέσεων της αστυνομίας σε μετανάστες/ριες και πρόσφυγες, καθώς και σε υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους υποστηρίζουν. Τώρα θα γίνει μια δοκιμαστική υπόθεση, όπου θα φανεί κατά πόσο οι αρχές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στον τερματισμό των παραβιάσεων κατά των υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 «Αυτή η δίωξη είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας, και κατέστη δυνατή μόνο με την αφοσίωση του Tom και μιας μικρής ομάδας ακτιβιστών/ριών που κατάφεραν να παρουσιάσουν βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία για την επίθεση. Με τις οθόνες μας να είναι σήμερα γεμάτες με εικόνες αστυνομικής βίας τόσο από τη Γαλλία όσο και από όλο τον κόσμο, αυτή η απόφαση είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι η καταγραφή της αστυνομικής βίας μπορεί να είναι ένας από τους ισχυρότερους τρόπους για να συμβάλλουμε τελικά στον τερματισμό της ατιμωρησίας της αστυνομίας που πολλοί/ες έως τώρα θεωρούσαν δεδομένη.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο εθελοντής Tom Ciotkowski αντιμετωπίστηκε βίαια από την αστυνομία το 2018, και κατηγορήθηκε για περιφρόνηση και επίθεση αφού κατέγραψε έναν Γάλλο αστυνομικό που φέρεται να σπρώχνει έναν άλλο εθελοντή στο Calais το 2018. Αντί να αντιμετωπιστεί ως θύμα αστυνομικής βίας, οδηγήθηκε στα δικαστήρια με ψευδείς κατηγορίες, μέχρι την τελική αθώωση του τον προηγούμενο χρόνο.

Η αρχική του δίωξη αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση ποινικοποίησης των πράξεων αλληλεγγύης, ως τρόπο αποθάρρυνσης των ανθρώπων από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών/ριων και των προσφύγων.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε την έκθεση της Αμνηστίας για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης εδώ

https://www.amnesty.org/en/documents/eur01/1828/2020/en/0

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.