ΛΙΒΥΗ: ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2020, 12:07Εκτύπωση

Νέες αποδείξεις που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία αναδεικνύουν ότι ενδεχομένως να έχουν λάβει χώρα εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις, μεταξύ 13 Απριλίου και 1ης Ιουνίου, από τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύματος μαχών κοντά στην Τρίπολη. Αυτές συμπεριλάμβαναν λεηλασίες, αδιάκριτες επιθέσεις, και την τοποθέτηση ναρκών ξηράς κατά του προσωπικού σε κτίρια πολιτών.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε δεκάδες περιστατικών μέσα από μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, ανάλυση φωτογραφιών και βίντεο ανοιχτής πηγής, και δορυφορικές εικόνες. Η οργάνωση καλεί όλα τα αντιμαχόμενα μέρη και τις συνδεόμενες δυνάμεις στη Λιβύη να τερματίσουν αμέσως τις επιθέσεις ενάντια σε πολίτες και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων όσων διεξάγονται για να τιμωρήσουν πολίτες για τις θεωρούμενες σχέσεις τους με αντίπαλες ομάδες.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να σταματήσουν την παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.»
 Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Οι πολίτες στη Λιβύη πληρώνουν για ακόμα μια φορά το τίμημα, καθώς όλα τα μέρη κλιμακώνουν τις εκδικητικές επιθέσεις τους και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, δείχνοντας απόλυτη περιφρόνηση για τους νόμους του πολέμου και τις ζωές των πολιτών,» δήλωσε η Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι πολίτες στη Λιβύη πληρώνουν για ακόμα μια φορά το τίμημα, καθώς όλα τα μέρη κλιμακώνουν τις εκδικητικές επιθέσεις τους και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, δείχνοντας απόλυτη περιφρόνηση για τους νόμους του πολέμου και τις ζωές των πολιτών.
— Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και τις συνδεόμενες στρατιωτικές και ένοπλες ομάδες να τερματίσουν αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις που διεξάγονται κατά πολιτών που συνδέονται με αντίπαλες ομάδες. Οι διοικητές πρέπει να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις πράξεις. Χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να σταματήσουν την παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.»

Για πολλά χρόνια, οι δικαστικές αρχές της Λιβύης υπήρξαν ανίκανες ή απρόθυμες να δράσουν, επιτρέποντας την ύπαρξη χρόνων ατιμωρησίας που τροφοδοτούν αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, να εγκαθιδρύσουν επειγόντως μια Επιτροπή Διερεύνησης ή κάποιον παρόμοιο μηχανισμό, για να διερευνηθούν οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, να οριστούν οι ευθύνες και να παρασχεθούν αποδείξεις εγκλημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα.

Πράξεις Αντίποινων

Η πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών στα προάστια της Τρίπολης και τη δυτική Λιβύη, με πολλές δυτικές πόλεις να αλλάζουν χέρια μεταξύ ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που έχει τώρα ντε φάκτο τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής και νότιας Λιβύης, γέννησε μια κλιμάκωση και των παράνομων εκδικητικών επιθέσεων.

Στις 13 Απριλίου, οι δυνάμεις που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, χρησιμοποιώντας τουρκικά όπλα και εξοπλισμό, που μεταφέρθηκαν παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, αιχμαλώτισαν τις πόλεις Surman και Sabratha, και αρκετές πόλεις δυτικά της Τρίπολης. Μάρτυρες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι μέλη των ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, λεηλάτησαν αρκετά σπίτια πολιτών και δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του κύριου νοσοκομείου της Sabratha, και πυρπόλησαν σπίτια. Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε επίσης μια φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από έναν μαχητή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, δείχνοντας άλλους μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας να γιορτάζουν δίπλα στα πτώματα αρκετών μαχητών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Υλικό από βίντεο που αναλύθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνει και άλλα περιστατικά αντιποίνων ενάντια σε πολίτες, λόγω της θεωρούμενης διασύνδεσής τους με τη μία ή την άλλη πλευρά.

Ένα βίντεο που επιβεβαίωσε η Διεθνής Αμνηστία δείχνει ένοπλους άντρες να λεηλατούν ιδιοκτησίες πολιτών στην πόλη Al-Asabah, 120 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, αφού οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας πήραν τον έλεγχό της, στις 21 Μαΐου. Ένας ντόπιος είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ήταν μάρτυρας ενός περιστατικού, όπου ένοπλοι άντρες λεηλάτησαν το σπίτι ενός μαχητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Σε ένα άλλο ανατριχiαστικό βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 30 Απριλίου, και επιβεβαιώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, ένας μαχητής που συνδέεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, φαίνεται να απειλεί τις «δυνάμεις Kaniat» (που συνδέονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό), λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουν ζωντανή ούτε μία γυναίκα», όταν αιχμαλωτίσουν την Tarhuna.

Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και τις συνδεόμενες στρατιωτικές και ένοπλες ομάδες να τερματίσουν αμέσως τις αδιάκριτες επιθέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις που διεξάγονται κατά πολιτών που συνδέονται με αντίπαλες ομάδες. Οι διοικητές πρέπει να καταδικάσουν δημόσια αυτές τις πράξεις.
—  Diana Eltahawy, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε ένα ακόμα βίντεο με έναν μαχητή που συνδέεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, να απειλεί ένα μέλος των Tawergha στις Tarhuna και Sirte, σε σχέση με την αναγκαστική έξωση όλου του πληθυσμού της πόλης, ως αντίποινα για τη χρήση της πόλης ως εδάφους έναρξης επιθέσεων ενάντια στην πόλη Misratah. Όταν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας πήρε τον έλεγχο της Tarhuna, δηλώσεις σαν αυτή αύξησαν τους φόβους για περαιτέρω εκδικητικές επιθέσεις ενάντια σε πολίτες.

Οι δυνάμεις των Kaniat που συνδέονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις εναντίον πολιτών στην Τρίπολη και την Tarhuna. Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έχει καταγράψει πολυάριθμους παράνομους θανάτους από τις δυνάμεις των Kaniat.

Ένα άλλο βίντεο που εξετάστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, στην προσωπική σελίδα ενός μαχητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, τον δείχνει να απειλεί να σκοτώσει τους πάντες στο Benghazi, μαζί με «όσους/ες είναι στο σπίτι του, ακόμα κι αν είναι μωρά» αν θρηνήσουν για όσους/ες σκοτώθηκαν μαχόμενοι/ες μαζί με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε ένα βίντεο που δείχνει την πρώτη ταξιαρχία πεζικού να πανηγυρίζει για τα πτώματα μαχητών σε ένα φορτηγό, ενώ φωνάζει έναν αιχμάλωτο μαχητή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας «Συριακό σκύλο», στις 18 Απριλίου.

Νάρκες κατά προσωπικού

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχουν επίσης διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων αντιποίνων, όπως η χρήση ναρκών κατά προσωπικού, παραβιάζοντας δραματικά τη διεθνή απαγόρευση.

Οι κάτοικοι είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι γύρω στις 22 Μαΐου, δυνάμεις που συνασπίζονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό τοποθέτησαν νάρκες κατά προσωπικού, καθώς αποσύρονταν από τις γειτονιές Ain Zara και Salah el-Din νότια της Τρίπολης. Τουλάχιστον ένας πολίτης σκοτώθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι της οικογένειάς του στις 22 Μαΐου, από μια νάρκη που είχε τοποθετηθεί στο σπίτι του, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Οι δυνάμεις που συνδέονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό τοποθέτησαν εκτεταμένες νάρκες κατά προσωπικού τριπλής ενεργοποίησης, και άλλες παγίδες, σε σπίτια και άλλα αντικείμενα πολιτών. Φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, δείχνουν ρώσικες και σοβιετικές νάρκες κατά προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των MON-50, MON-90, OZM-72, και MS3, που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο λόγω της αδιάκριτης φύσης τους. Κάποια σπίτια στο Ain Zara, στα οποία είχαν τοποθετηθεί παγίδες, είχαν σημειωθεί ως «опасно», που σημαίνει «επικίνδυνο», στα ρώσικα. Ξένο προσωπικό με εργοδότρια τη ρωσική στρατιωτική εταιρία Wagner, παρατηρήθηκε να εγκαταλείπει αυτές τις περιοχές αμέσως πριν την ανακάλυψη των ναρκών.

Αδιάκριτες επιθέσεις

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού βομβάρδισαν περιοχές πολιτών στην Τρίπολη, οδηγώντας σε απώλειες πολιτών και καταστροφές ιδιοκτησιών πολιτών στις περιοχές Ain Zara, Tariq el-Sour, Souq al-Talata, και Souq El-Joma, σύμφωνα με μάρτυρες, κατοίκους, και μια ιατρική πηγή στο Υπουργείο Υγείας που συνδέεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε εικόνες μετά από τις επιθέσεις αυτές, που δείχνουν σκοτωμένους και τραυματισμένους πολίτες. Μάρτυρες και μια ιατρική πηγή επιβεβαίωσαν στη Διεθνή Αμνηστία μια επίθεση που έγινε από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στο Souq Al-Talat στις 31 Μαΐου, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις πολίτες νεκρούς και 11 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που ακρωτηριάστηκε το πόδι του.

Δυνάμεις που συνασπίζονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας έχουν επίσης διεξάγει αδιάκριτες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου, στα προάστια της Τρίπολης Qasr Bin Ghashir, Beni Walid, Tarhuna και κοντά στο χωριό Ash Shwayrif, με αποτέλεσμα απώλειες αμάχων σύμφωνα με μέλη των οικογενειών τους και μια ιατρική πηγή, και φωτογραφίες που εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία. Τουλάχιστον ένα κορίτσι σκοτώθηκε από βόμβα στο Qasr Bin Ghashir την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με μάρτυρες, ενώ αρκετά κτίρια καταστράφηκαν σύμφωνα με φωτογραφίες που επιβεβαιώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Η έρευνα πεδίου της Διεθνούς Αμνηστίας τον Αύγουστο του 2019 για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τον Απρίλιο του ίδιου έτους, διαπίστωσε ότι και οι δυνάμεις που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό ήταν υπεύθυνες για αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις, καθώς και για τη χρήση μιας σειράς ανακριβών εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες αστικές περιοχές.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καταγράψει τη χρήση μη στρατιωτικών στόχων από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας για στρατιωτικούς σκοπούς, θέτοντας τους πολίτες σε κίνδυνο. Τα πολιτικά αεροδρόμια στην Τρίπολη και τη Misrata λαμβάνουν στρατιωτικές αποστολές από την Τουρκία, ενώ η πολιτοφυλακή των Ειδικών Δυνάμεων Αποτροπής που υπάγεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, έχει διατηρήσει τη βάση και τη φυλακή της κοντά στο αεροδρόμιο. Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο, γεγονός που το έχει θέσει πολλές φορές εκτός λειτουργίας και έχει προκαλέσει ζημιές σε πολιτικά αεροσκάφη.

Ιστορικό

Από τον Απρίλιο του 2020, οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας κινούνται απειλητικά κατά των βάσεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στη δυτική Λιβύη, καταλαμβάνοντας αρκετές παράκτιες περιοχές και την αεροπορική βάση Al-Watiya, εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού από τα προάστια της Τρίπολης και καταλαμβάνοντας την Tarhuna και τις πόλεις γύρω από την Gharyan.

Στις 13 Απριλίου, η διοίκηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην περιοχή Surman εξέδωσε δήλωση που προειδοποιεί τα στρατεύματά της για αντίποινα, δεσμευόμενη να ερευνήσει τέτοια «μεμονωμένα περιστατικά». Μέχρι σήμερα, κανένας διοικητής ή μαχητής που εμπλέκεται σε τέτοια εγκλήματα δεν έχει κληθεί να λογοδοτήσει ούτε έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Παρά το πλήρες εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ από το 2011, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, αντίστοιχα, μέσω παράνομου εμπορίου όπλων και άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει έρευνες για τη συνεχιζόμενες εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού και ξένων μαχητών - κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ - και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.