ΗΠΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ ΚΑΤΑΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου 2020, 16:26Εκτύπωση

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Rose Garden, ο Ernest Coverson, Διευθυντής Εκστρατειών για τον Τερματισμό της Χρήσης Όπλων στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ δήλωσε:

«Η βία που δεν μπορεί πλέον να αγνοείται, είναι η βία που διαπράττεται ενάντια στις ζωές των μαύρων από την αστυνομία. Η πραγματική ντροπή είναι ο ρατσισμός ενάντια στους μαύρους από τη διοίκηση του Τραμπ. Ο Πρόεδρος ορκίστηκε στο έθνος να προστατεύει όλο τον λαό – όχι απλώς εκείνους/ες που θεωρεί άξιους/ες.

Η ώρα για την απόδοση δικαιοσύνης για τον George Floyd, τα παιδιά του και τους αγαπημένους/ες του, έχει περάσει. Η πιθανότητα δικαιοσύνης απομακρύνθηκε τη μέρα της δολοφονίας του. Αυτό που μένει να γίνει είναι η λογοδοσία – και λογοδοσία δεν υπάρχει σε μια διοίκηση που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις φλόγες του μίσους.

Οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι. Έχουν δικαίωμα να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν ειρηνικά – όλοι και όλες έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα δικαιώματα των πολλών να βγουν στους δρόμους και να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ουσιαστική μεταρρύθμιση της αστυνομίας, δεν μπορούν να ποδοπατούνται, για κανένα λόγο. Δεν μπορεί πλέον η αστυνομία να μπορεί να ξεσαλώνει αχαλίνωτη, και να τρομοκρατεί τις κοινότητές μας. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου υπάρχουν για να δουλεύουν για τους ανθρώπους – αλλά φαίνεται ότι δουλεύουν μόνο για μερικούς. Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία. Οι ζωές των τρανς μαύρων έχουν σημασία. Οι ζωές των μαύρων μεταναστών/ριών έχουν σημασία. Οι ζωές των μαύρων αιτούντων/ουσών άσυλο έχουν σημασία. Η μόνη πράξη που έχει κάνει αυτή η διοίκηση, είναι το να στείλει τον στρατό για να απαντήσει σε μια ειρηνική επανάσταση. Αυτό που λείπει είναι μια νόμιμη προσπάθεια να αλλάξει ένα σύστημα που δεν δουλεύει για τους μαύρους/ες, αλλά τους καταπιέζει ευθέως.

Το σύστημα αστυνόμευσης των ΗΠΑ είναι χαλασμένο, και χρειάζεται συστημική μεταρρύθμιση, ώστε να εκριζωθεί ο ρατσισμός και να αλλάξει ριζικά η προσέγγισή του για την επιβολή του νόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ καλεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου PEACE Act, ώστε να ελεγχθεί η χρήση θανάσιμης βίας, που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ποτέ, παρά ως ύστατη λύση. Όταν λάβουν χώρα πραγματικές μεταρρυθμίσεις, μόνο τότε θα σταλεί ένα μήνυμα στους μαύρους/ες ότι οι ζωές τους έχουν σημασία, και οι κοινότητές μας των μαύρων θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια, δικαιοσύνη και ελευθερία.»

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.