ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΦΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2020, 23:39Εκτύπωση

Μετά τη χτεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με μια νέα νομοθεσία που απαγορεύει τη νομική αναγνώριση των τρανσέξουαλ και των ίντερσεξ ατόμων στην Ουγγαρία, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Krisztina Tamás-Sáróy δήλωσε:

«Αυτή η απόφαση γυρίζει την Ουγγαρία πίσω στις σκοτεινές εποχές και καταπατά τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και των ίντερσεξ ατόμων. Δεν θα τα εκθέσει μόνο σε περαιτέρω διακρίσεις, αλλά πρόκειται να εντείνει ένα ήδη μισαλλόδοξο και εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Αυτή η απόφαση γυρίζει την Ουγγαρία πίσω στις σκοτεινές εποχές και καταπατά τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και των ίντερσεξ ατόμων. 
— Διεθνής Αμνηστία

«Είναι κρίσιμο για τον Επίτροπο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ουγγαρίας να ενεργήσει επειγόντως και να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αναθεωρήσει και να ακυρώσει γρήγορα τις φρικτές διατάξεις αυτού του νόμου.

«Η ταυτότητα φύλου όλων πρέπει να αναγνωρίζεται νομικά και πρέπει να επιτρέπεται σε όλους και όλες να αλλάζουν το όνομα και το φύλο τους νομικά, σε όλα τα επίσημα έγγραφα.»

Ιστορικό

Αυτός ο νόμος είναι το τελευταίο βήμα προς τον περιορισμό των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ και των ίντερσεξ ατόμων. Το νομοσχέδιο έχει δεχθεί ευρεία κριτική τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από την διεθνή κοινότητα.

Ο νόμος απαιτεί την καταγραφή του φύλου των ατόμων κατά τη γέννησή τους στο εθνικό μητρώο γέννησης, γάμων και θανάτων, το οποίο δεν μπορεί αργότερα να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων θα περιέχουν τις ίδιες, αμετάβλητες πληροφορίες, περιορίζοντας τα τρανσέξουαλ και τα ίντερσεξ άτομα από την καταχώριση των ονομάτων τους και τη λήψη σχετικών εγγράφων σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.