AMAZON: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2020, 10:40Εκτύπωση

Η πολυεθνική εταιρεία Amazon που εδρεύει στις ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσει για τους  εργαζόμενους/ες της σε ολόκληρο τον κόσμο ένα επαρκές επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες στα γραφεία της Amazon στις ΗΠΑ δήλωσαν ασθένεια την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για ζητήματα εργασίας.

Εργατικές οργανώσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες εργάτες σε αποθήκες στις ΗΠΑ έχουν ήδη μείνει στο σπίτι αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενοι/ες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ως προς την υγειονομική προστασία στις αποθήκες.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που μιλούν ανοιχτά, εν μέσω ισχυρισμών ότι προσωπικό έχει απολυθεί αφού εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με τους εργαζόμενους/ες της Amazon που μιλούν για τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι/ες αποθήκης και παράδοσης της Amazon διακινδυνεύουν τη ζωή τους εν μέσω μιας πανδημίας για να παραδώσουν βασικά αγαθά σε όλους/ες μας,»
— Joe Westby, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η Amazon είναι μία από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου και τα κέρδη της αυξάνονται ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της εταιρείας πιστεύει ότι η ασφάλειά τους δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ο Jeff Bezos πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αντιμετωπίσει τις νόμιμες και ζωτικής σημασίας ανησυχίες που διατυπώνονται από το προσωπικό της Amazon - τα κέρδη δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι η Amazon πρόκειται να τερματίσει την πολιτική της να δίνει στους εργαζόμενους/ες τη δυνατότητα να λάβουν απεριόριστη άδεια χωρίς αποδοχές, η οποία θεσπίστηκε μόλις τον Μάρτιο. Με αναφορές για νέες περιπτώσεις COVID-19 που εμφανίζονται σε αποθήκες στην Indiana και το New Jersey, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι/ες με μια δύσκολη επιλογή, να θέσουν πιθανώς την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο πηγαίνοντας στη δουλειά ή να αποχωρήσουν υποχρεωτικά από την εταιρεία.

«Οι ισχυρισμοί ότι απολύθηκε προσωπικό επειδή μίλησε ανοιχτά για την κατάσταση είναι βαθιά προβληματικοί. Κανένας εργαζόμενος στην Amazon δεν πρέπει να αντιμετωπίζει αντίποινα επειδή μιλάει για θέματα ασφάλειας. Η Amazon πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους χωρίς φόβο για αντίποινα.»

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε μια επιστολή στην Amazon που εδρεύει στις ΗΠΑ ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να διασφαλίσει ότι σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να σέβονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε δραστηριοποιούνται στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εργαζομένων τους και της παροχής ασφαλών συνθηκών εργασίας. Πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας και να εφαρμόζουν σωστά τις  εθνικές συμβουλές για την υγεία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στον ιό στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και πρότυπα, οι εργοδότες πρέπει να θεσπίσουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους/ις εργαζόμενους/ες να αναφέρουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Οι ανησυχίες των εργαζομένων για την ασφάλεια πρέπει να ακούγονται και να αντιμετωπίζονται μέσω κοινωνικού διαλόγου. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντίποινα εναντίον των εργαζομένων για την διατύπωση ανησυχιών ή την υποβολή καταγγελίας σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι/ες έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν απόσταση από μια εργασιακή κατάσταση που μπορεί λογικά να θεωρηθεί ότι ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Μέχρι να ληφθούν επαρκή μέτρα και να αντιμετωπιστεί ο επικείμενος κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία, οι εργοδότες δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους εργαζομένους/ες να εργαστούν σε τέτοιες συνθήκες.

Καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στο διαδικτυακό εμπόριο και η Amazon έχει δει αύξηση των παραγγελιών στις περισσότερες παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, υπήρξαν απεργίες ή αποχωρήσεις από τη δουλειά στη Γαλλία, την Ιταλία και σε αρκετές τοποθεσίες στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών σχετικά με τα πρωτόκολλα COVID-19 και εργασιακά θέματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.