ΗΠΑ: ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2020, 13:17Εκτύπωση

Με αφορμή την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εν αναμονή της εξέτασης από τη διοίκηση του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 από τον παγκόσμιο οργανισμό, η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Αμερικής δήλωσε:

«Προσπαθώντας να αποφύγει την κριτική προς τις στρατηγικές απάντησης της ίδιας του της διοίκησης, ο Πρόεδρος Τραμπ υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των ανθρώπων από μια από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις εδώ και έναν αιώνα.»

«Η κρίση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μέσω συλλογικής προσπάθειας. Ο COVID-19 δεν σέβεται σύνορα και η απόσυρση του Τραμπ θα βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και άλλες χώρες που καταπολεμούν τον ιό. Ενώ άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύονται για περισσότερη στήριξη στον ΠΟΥ, η πρόταση του Προέδρου Τραμπ να μειώσει τους πόρους σε αυτή τη στιγμή της κρίσης θα υπονομεύσει τις προσπάθειες διάσωσης ζωών και διακοπής της εξάπλωσης του ιού. Ο ΠΟΥ δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του εάν είναι όμηρος των ιδιοτροπιών ισχυρών κρατών, και οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι αυτή η απερίσκεπτη απόφαση δεν εμποδίζει τον αγώνα κατά του COVID-19.».

 

Προσπαθώντας να αποφύγει την κριτική προς τις στρατηγικές απάντησης της ίδιας του της διοίκησης, ο Πρόεδρος Τραμπ υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των ανθρώπων από μια από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις εδώ και έναν αιώνα.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Αμερικής

«Η διοίκηση του Τραμπ πρέπει άμεσα να επανεξετάσει την αναστολή της χρηματοδότησης. Το κογκρέσο πρέπει επίσης να λάβει άμεση δράση για να  ανακόψει τυχόν μέτρα που αντιστρέφουν την μακροχρόνια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της διεθνούς δημόσιας υγείας. Η ιστορία θα κρίνει πολύ αυστηρά όσους/ες παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων προς δικό τους πολιτικό όφελος.».

Ιστορικό

Ο ΠΟΥ είναι ο κύριος διεθνής οργανισμός με εντολή για την υποστήριξη της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. Εκτός από το γεγονός ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, εφαρμόζει πολλά προγράμματα για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του Έμπολα, της ιλαράς, της ελονοσίας, του HIV και του AIDS, καθώς και πολλών άλλων ασθενειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.

Υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται όλο και περισσότερο από τις κρίσιμες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.