ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΑΘΩΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ/ΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ COVID-19

Δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2020, 14:58Εκτύπωση

Με αφορμή τη θέσπιση ενός νέου νόμου ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει την πρόωρη απελευθέρωση έως και 100.000 κρατούμενων μπροστά στην πανδημία του COVID-19, αλλά αποκλείει πολλούς/ες άλλους/ες οι οποίοι θα έπρεπε να εξεταστούν για ενδεχόμενη απελευθέρωση, η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Milena Buyum, δήλωσε:

«Παρόλο που είναι ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε μέτρα για τη μείωση του χρόνιου προβλήματος υπερπληθυσμού στις φυλακές της Τουρκίας, είναι άκρως απογοητευτικό το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι/ες σε προδικαστική κράτηση - ένα μέτρο που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση - δεν θα εξεταστούν για απελευθέρωση.

 «Εκείνοι/ες που καταδικάστηκαν σε αθέμιτες δίκες βάσει των υπερβολικά ευρέων αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, καταδικάζονται επίσης τώρα να αντιμετωπίσουν την προοπτική μόλυνσης από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.»
Milena Buyum

 «Εκείνοι/ες που καταδικάστηκαν σε αθέμιτες δίκες βάσει των υπερβολικά ευρέων αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας, καταδικάζονται επίσης τώρα να αντιμετωπίσουν την προοπτική μόλυνσης από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια.»

Οι υπερπλήρεις φυλακές της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για κρατούμενους/ες σε κίνδυνο, οι οποίοι/ες έχουν ήδη καταδικασθεί ή βρίσκονται στο στάδιο προδικαστικής κράτησης, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης συνθηκών υγιεινής. Τα νέα μέτρα δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση πολλών κατηγοριών κρατούμενων. Αυτά τα μέτρα αφορούν όσους/ες τελούν υπό προδικαστική κράτηση, όσους/ες δηλαδή δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί για κανένα έγκλημα· ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί βάσει υπερβολικά ευρέων αντιτρομοκρατικών νόμων συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών/στριών των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν φυλακιστεί απλώς επειδή ύψωσαν την φωνή τους. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ακόμα και κατά κρατούμενων με αυξημένο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα υγείας που καταδικάστηκαν βάσει αντιτρομοκρατικών νόμων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Νόμου περί εκτέλεσης των ποινών και των μέτρων ασφαλείας εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο στις 13 Απριλίου, καθώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανήγγειλε πως 17 κρατούμενοι/ες σε πέντε φυλακές είχαν νοσήσει από τον COVID-19 ενώ ακόμη τρεις κρατούμενοι/ες σε ανοιχτές φυλακές είχαν πεθάνει από τον ιό.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το σωστό και να απελευθερώσει άμεσα όσους/ες έχουν φυλακιστεί απλά επειδή εξέφρασαν τις ειρηνικές απόψεις τους,» δήλωσε η Milena Buyum.

«Οι αρχές πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την απελευθέρωση όλων όσων φυλακίζονται εν αναμονή της δίκης, αλλά και όσους/ες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εξαιτίας της ηλικίας τους ή υποκείμενων νοσημάτων υγείας, ανεξάρτητα από την κατηγορία για την οποία έχουν φυλακιστεί ή καταδικαστεί.»

 

Ιστορικό

Το πολυαναμενόμενο δικαστικό πακέτο τέθηκε τελικά στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 31 Μαρτίου και εξετάστηκε από την Επιτροπή Δικαιοσύνης στις 2 και 3 Απριλίου, χωρίς να συμφωνηθούν σημαντικές τροποποιήσεις για την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της.

Οι καταδικασθέντες/θείσες κρατούμενοι/ες θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται κατά το ήμισυ, εξαιρουμένων εκείνων που εκτίουν ποινή σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία , για εγκλήματα κατά του κράτους, δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά.

Συγκεκριμένες κατηγορίες κρατούμενων πληρούν τις προϋποθέσεις για πρόωρη αποφυλάκιση ή για να τεθούν σε κατ’οίκον περιορισμό, σύμφωνα με την ευαλωτότητα αλλά και τη διάρκεια της ποινής τους. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν άτομα άνω των 65 ετών, γυναίκες με μικρά παιδιά και φυλακισμένοι/ες με σοβαρές ασθένειες.

Εκείνοι/ες που εκτίουν σήμερα τις ποινές τους σε ανοιχτή φυλακή, θα δικαιούνται επίσης να μεταφερθούν σε κατ 'οίκον περιορισμό για δύο μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για δύο ακόμα περιόδους των δύο μηνών. 

Αρκετοί διεθνείς φορείς ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Τουρκία να διασφαλίσει την αποφυλάκιση των αποκλεισμένων κρατουμένων. 27 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, εξέδωσαν κοινή δήλωση, ενώ δεκάδες χιλιάδες όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες περιοχές, υπέγραψαν έκκληση που καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων.
 

Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/covid-19-pandemic-urgent-steps-are-needed-to-protect-the-rights-of-prisoners-in-europe

Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Αγγλίας και Ουαλίας: https://www.barhumanrights.org.uk/political-prisoners-in-turkey-in-the-face-of-the-covid-19-pandemic/

Κοινή Δήλωση ΜΚΟ: https://www.amnesty.org/en/documents/eur44/2047/2020/en/ 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.amnesty.org/download/Documents/EUR4420472020ENGLISH.pdf

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.