ΙΡΑΝ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19

Δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου 2020, 11:48Εκτύπωση

Περίπου 36 φυλακισμένοι στο Ιράν αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη χρήση θανατηφόρας δύναμης για τον έλεγχο των διαμαρτυριών που έγιναν από φόβο για την ασφάλεια σχετικά με τον COVID-19, όπως πληροφορήθηκε η Διεθνής Αμνηστία.

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φυλακισμένοι/ες σε τουλάχιστον οκτώ φυλακές σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε διαμαρτυρίες καθώς φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον κοροναϊό, πυροδοτώντας μια θανατηφόρα απάντηση από τους υπαλλήλους των φυλακών και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε αρκετές φυλακές χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά και δακρυγόνα για την καταστολή των διαμαρτυριών, σκοτώνοντας περίπου 35 κρατουμένους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Σε τουλάχιστον μία φυλακή, οι δυνάμεις ασφαλείας χτύπησαν όσους/ες έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία, οδηγώντας πιθανώς στο θάνατο ενός φυλακισμένου.

Είναι απεχθές ότι αντί να ανταποκριθούν στις νόμιμες απαιτήσεις των κρατουμένων για προστασία από τον COVID-19, οι ιρανικές αρχές έχουν ξαναρχίσει να σκοτώνουν τους ανθρώπους για να αποσιωπήσουν τις ανησυχίες τους

Diana Eltahawy, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Απαιτείται επειγόντως μια ανεξάρτητη διερεύνηση των βασανιστηρίων και των θανάτων των ανθρώπων υπό κράτηση, με σκοπό να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι βρεθούν υπεύθυνοι/ες. Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να έχουν την εντολή να σταματήσουν αμέσως τη χρήση παράνομης θανατηφόρου δύναμης και να μην τιμωρήσουν τους κρατούμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία,» δήλωσε η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους κρατουμένους/ες που κρατούνται αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους. Παρά ορισμένες αρχικές αποφυλακίσεις, οι ιρανικές αρχές απέτυχαν να αποφυλακίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων συνείδησης, εκατοντάδες από τους οποίους/ες παραμένουν στη φυλακή. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των κρατουμένων που βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση ή εκείνων που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό.

 

Διαδηλώσεις στις φυλακές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φυλακισμένοι/ες και οι οικογένειές τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι ιρανικές αρχές δεν κατάφεραν να προστατεύσουν επαρκώς τον πληθυσμό των φυλακών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι/ες από αρκετές φυλακές έχουν βρεθεί θετικοί/ές στον ιό. Κατά συνέπεια, πολλοί/ές κρατούμενοι/ες πραγματοποίησαν απεργίες πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία των αρχών να απαντήσουν στα αιτήματά τους για αποφυλάκιση, διενέργεια τεστ στις φυλακές, παροχή επαρκών προϊόντων και εγκαταστάσεων υγιεινής και καραντίνα φυλακισμένων που θεωρούνται ύποπτοι/ες ότι είναι φορείς.

 

Δολοφονίες κρατουμένων

Στις 30 και 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των κρατουμένων, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική δύναμη για την εξουδετέρωση των διαδηλώσεων στη φυλακή Sepidar και τη φυλακή Sheiban στην πόλη Ahvaz της επαρχίας Khuzestan. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Khuzestan παραδέχτηκε ότι τα μέλη των επαναστατικών φρουρών και της παραστρατιωτικής δύναμης Basij κατέστειλαν τις διαδηλώσεις, αφού ορισμένοι κρατούμενοι/ες έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών.

Οι διαδηλώσεις στη φυλακή Sepidar φαίνεται να ξεκίνησαν αφού οι αρχές αρνήθηκαν να απαντήσουν σε προηγούμενες υποσχέσεις για αποφυλάκιση φυλακισμένων για τους οποίους οι αρχές δεν έχουν ειδικές ανησυχίες ασφαλείας, ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19.
Πολλά βίντεο που τραβήχθηκαν έξω από τις δύο φυλακές και δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον καπνό να ανεβαίνει από τα κτίρια, ενώ ακούγονται ήχοι πυροβολισμών και κραυγές.

Οι αναφορές από οικογένειες κρατουμένων, καθώς και από δημοσιογράφους και Ahwazi Άραβες ακτιβιστές/ριες και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πυρομαχικά και δακρυγόνα για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις στη φυλακή Sepidar, προκαλώντας τραυματισμούς και έως 15 θανάτους.

Οι συγγενείς ενός φυλακισμένου που σκοτώθηκε στη φυλακή Sepidar δήλωσαν στην Διεθνή Αμνηστία, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι αρκετές μέρες μετά τις διαμαρτυρίες κλήθηκαν από ένα μέλος της αστυνομίας και τους δόθηκε εντολή να παραλάβουν το νεκρό σώμα του αγαπημένου τους. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι είχε πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, παρόλο που η οικογένεια επιμένει ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ ναρκωτικά. Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στην οικογένεια πιστοποιητικό θανάτου ή οποιαδήποτε άλλη γραπτή βεβαίωση της αιτίας θανάτου. Καθώς ο νεκρός κρατούμενος δεν είχε προϋπάρχοντα ιατρικά νοσήματα, η οικογένειά του υποψιάζεται ότι πέθανε λόγω της εισπνοής δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Στη φυλακή Sheiban, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές/ριες ανέφεραν ότι μετά από τις αναταραχές που που κατέστειλαν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι κρατούμενοι που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες ξεγυμνώθηκαν και χτυπήθηκαν στην αυλή της φυλακής. Περίπου 20 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αναφορές από οικογένειες φυλακισμένων, δημοσιογράφους και Ahwazi Άραβες ακτιβιστές/ριες και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο ακτιβιστής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων Mohammad Ali Amouri και πολλοί άλλοι μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Sheiban μετά από τις αναταραχές και εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς επικοινωνία σε άγνωστη τοποθεσία. Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι ενδέχεται να κινδυνεύουν από βασανιστήρια.

 

Δολοφονία εφήβου σε πτέρυγα θανατοποινιτών

 

Ο Danial Zeinolabedini, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν όταν ήταν κάτω από την ηλικία των 18 ετών, πέθανε επίσης υπό ύποπτες συνθήκες την περασμένη εβδομάδα. Είχε λάβει μέρος στις διαμαρτυρίες στη φυλακή Mahabad, επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, όταν μεταφέρθηκε στη φυλακή Mianboad στην ίδια επαρχία στις 30 Μαρτίου. Ο Danial Zeinolabedini κάλεσε ταραγμένος την οικογένειά του στις 31 Μαρτίου για να τους πει ότι είχε ξυλοκοπηθεί σοβαρά από τους φύλακες των φυλακών και να τους ικετεύσει για βοήθεια.

Στις 3 Απριλίου, η οικογένειά του έλαβε κλήση από τις αρχές στην οποία ισχυρίζονταν ότι είχε αυτοκτονήσει και τους διέταξε να συλλέξουν το σώμα του. Ωστόσο, η οικογένειά του αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι το άψυχο σώμα του ήταν γεμάτο μώλωπες και εκδορές. Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε μια φωτογραφία του σώματος του Danial Zeinolabedini και πιστεύει ότι δείχνει σημάδια που μαρτυρούν ότι υπέστη βασανιστήρια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.