ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2020, 15:23Εκτύπωση

Αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας πληρώνουν το τίμημα για την αποτυχία της Ευρώπης

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα δυτικά τους σύνορα θα άνοιγαν για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες/ριες που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Οικογένειες και άτομα από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες έσπευσαν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι θα ήταν ανοιχτά. Δεν ήταν.

Η απάντηση των ελληνικών αρχών ήταν κατηγορηματική. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αιτήσεις ασύλου ανεστάλησαν για ένα μήνα. Στα χερσαία σύνορα, όσοι προσπαθούσαν να εισέλθουν δέχτηκαν βίαιες απωθήσεις, επιθέσεις με κανόνια νερού, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ενεργά πυρομαχικά, επιθέσεις που αγνόησαν το Διεθνές Δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μέτρα φύλαξης στα θαλάσσια σύνορα ενισχύθηκαν.

Μπροστά σε αυτές τις ενέργειες, η ΕΕ αρχικά επευφήμησε την Ελλάδα ως την «ασπίδα» της Ευρώπης και μόνο αργότερα προσπάθησε να απαντήσει στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν τω μεταξύ, μερικοί/ές από αυτούς/ές που εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα αντιμετώπισαν διώξεις και ποινές φυλάκισης. Εκατοντάδες άτομα που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου κρατήθηκαν αυθαίρετα σε διάφορες λιμενικές εγκαταστάσεις και απειλήθηκαν με επιστροφές χωρίς την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο. Οι εντάσεις στα νησιά κλιμακώθηκαν, με τοπικές ομάδες να ξεσπούν σε επιθέσεις εναντίον αιτούντων/ουσών άσυλο και μεταναστών/ριών, ΜΚΟ και δημοσιογράφων, μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας.

Δείτε την έκθεση εδώ:

  • Έκθεση
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΈκθεση
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.