Μανώλης Γλέζος

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ, ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2020, 16:46Εκτύπωση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει την τιμή να συνδέει την ίδρυση και την ιστορία του με το όνομα του Μανώλη Γλέζου.

Ο Μανώλης Γλέζος στο μακρύ του ταξίδι προσφοράς στην κοινωνία και τον άνθρωπο, αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος μας. Στις 27 Ιουνίου του 1975 μαζί με άλλα 28 άτομα, πολλά εκ των οποίων είχαν «υιοθετηθεί» από τη Διεθνή Αμνηστία ως άτομα των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονταν βάναυσα από τη χούντα των συνταγματαρχών, ασπαζόμενα ένα κοινό όραμα παρά τις διαφορετικές τους πολιτικές προελεύσεις, ψήφισαν το πρώτο μας καταστατικό, ιδρύοντας το Ελληνικό Τμήμα.

Τον Μάρτιο του 1976 στην πρώτη Γενική μας Συνέλευση εκλέγεται μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένας από αυτούς και αυτές που άναψαν το κερί της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα και συντέλεσαν καθοριστικά στο να φτάσει το Τμήμα μας μέχρι το σήμερα υπερασπιζόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένας άνθρωπος, ο οποίος ήδη από τα νεανικά του χρόνια, πάλεψε την αδικία και διεκδίκησε την ελευθερία για λαούς και ανθρώπους. Οι διεκδικήσεις του αυτές έτυχαν σκληρών για εκείνον απαντήσεων αλλά δεν σταμάτησε ποτέ. Οι διεκδικήσεις του δε γνώρισαν σύνορα και διακρίσεις.

Μέχρι το τέλος του ταξιδιού του, δε σταμάτησε να προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους γύρω του, ιδίως τους νέους και τα παιδιά, να παλέψουν για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο και να μην τα παρατήσουν ποτέ, όσες δυσκολίες κι αν έρθουν. Έλεγε συχνά ενθυμούμενος όσους έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες που έδωσαν μαζί, ότι έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να αγωνίζεται και για αυτούς μέχρι το τέλος. Κλέβοντας λοιπόν λίγα από τα λόγια του, έχουμε κι εμείς να υποσχεθούμε κάτι σε εκείνον, αφού δεν είναι πια κοντά μας.

Από εδώ και πέρα κάθε αγώνα που θα δίνουμε θα τον δίνουμε και για σένα, κάθε νίκη που θα κερδίζουμε θα την κερδίζουμε και για σένα και κάθε όνειρο που θα πλάθουμε για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο θα το ονειρευόμαστε και για σένα! Θα κρατάμε τη φλόγα ζωντανή και για εσένα και για κάθε άλλον άνθρωπο, γνωστό ή άγνωστο, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για μια κοινωνία όπου όλοι και όλες μας θα απολαμβάνουμε μια ελεύθερη ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη!

Σε ευχαριστούμε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.