5+1 ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου 2020, 13:15Εκτύπωση

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μας βρίσκει, μικρούς/ες και μεγάλους/ες στο σπίτι. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει μία λίστα 5 +1 από τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού και σας την προτείνει!

  1. Η Μωβ Ομπρέλα, Άλκη Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011, από 11 ετών και πάνω

Η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, ζει με τους γονείς της και τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της στο Μαρούσι.  Τότε, το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τον πόλεμο του 1940.  Λιγοστά τα παιχνίδια τους: βόλοι, σβούρες, σκοινάκι, γιο-γιο, κι ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια που τους τα δάνειζε το ξένο παιδί από τη Γαλλία, που ήρθε να μείνει στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους κι έγινε ο αχώριστος φίλος τους.  Παίζουν όλοι μαζί και σκαρώνουν με τη φαντασία τους χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους.  Και πόσα άλλα δε θα έκαναν και δε θα ονειρεύονταν αν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι.  Οι μεγάλοι και τα παιδιά.  Δυο κόσμοι μακρινοί, σχεδόν απλησίαστοι.  Με τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αλήθειες ο καθένας.  Πώς λοιπόν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κάνει τη φαντασία των παιδιών να καλπάζει αχαλίνωτη;

                                                                                                                                             

2. Το λεωφορείο της Ρόζας, Fabrizio Silei, Εικ. Maurizio A.C. Quarello, Εκδόσεις Κόκκινο, 2011, από 8 ετών και πάνω

Υπάρχει πάντα ένα λεωφορείο που περνάει στη ζωή καθενός από εμάς. Εσύ κράτα τα μάτια ανοιχτά: μην χάσεις το δικό σου. Το λεωφορείο της Ρόζας αφηγείται την ιστορία της Αφροαμερικανίδας Ρόζα Παρκς η οποία την 1η Δεκεμβρίου του 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο αγώνας ενάντια στους φυλετικούς διαχωρισμούς στην Αμερική. Ένας παππούς καθισμένος στο ιστορικό λεωφορείο, στο μουσείο Χένρυ Φορντ, αφηγείται στον εγγονό του αυτό το περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του και παράλληλα άλλαξε το ρου της Ιστορίας. Το περιστατικό ο παππούς το ξέρει από πρώτο χέρι καθώς εκείνο το βράδυ καθόταν δίπλα στη Ρόζα αλλά δεν είχε το κουράγιο της…

 

3. Με λένε Μαλάλα, Malala Yousafzai, Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη, 2014.

«Κατάγοµαι από µια χώρα που δηµιουργήθηκε τα µεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν µεσηµέρι...»

Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση.

Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ' ένα εκπληκτικό ταξίδι από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού.

Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους.

                                                                                                                                               

4. Που κρύβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μαρίζα Ντεκάστρο, Εικ. Ana Matejic, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2019.

Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής για το νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του δημοτικού. Με αφορμή μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, οι μικροί ήρωες του βιβλίου συζητούν και μαθαίνουν τι είναι οι νόμοι, πώς φτιάχνονται, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται από το Σύνταγμα.

                                                                                                                                          

 

5. Ένας καλύτερος κόσμος – Τα Δικαιώματα του Παιδιού, Adolfo Serra, Ester García, Elena Odriozola, Marco Somà, Violeta Lópiz, Marta Altés, Riki Blanco, Iban Barrenetxea, Guridi και Jacobo Muñiz, Μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018.

Δέκα γνωστοί, Ισπανοί εικονογράφοι αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν την ουσία και τα μηνύματα της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1959. Ένας εικονογράφος για κάθε Δικαίωμα. Όλοι και όλες μαζί διαμορφώνουν την πιο πολύχρωμη και ευφάνταστη διακήρυξη που έγινε ποτέ!

Αν διαβάσει κανείς τα ∆ικαιώματα του Παιδιού, η απλότητά τους θα του προκαλέσει έκπληξη, σε βαθμό που μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει όντως ανάγκη αυτές οι τόσο λογικές και προφανείς ιδέες να συγκεντρώνονται και να διαφυλάσσονται μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. ∆υστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κοινωνίας με περισσότερη αξιοπρέπεια και αξιοκρατία, χρειάζεται γνώση. Γι’ αυτό και το βιβλίο το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό.

                                                                                                                                        

 

6. Τα γενέθλια, Ζωρζ Σαρη, Εκδόσεις Πατάκης, 2012

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

Εκδόσεις Πατάκης, 2012

Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ' έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζει. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.

                                                                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.