ΒΟΣΝΙΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΖΩΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2020, 12:28Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση των τοπικών αρχών του καντονιού Una-Sana στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να μεταφέρουν και να περιορίσουν με εξαναγκασμό χιλιάδες μετανάστες/ριες που ζουν στην περιοχή σε ανεπαρκή καταυλισμό σκηνών στη Lipa, ο αναπληρωτής διευθυντής της Αμνηστίας Massimo Moratti δήλωσε:

«Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων, πολλοί/ες από τους οποίους/ες είναι ήδη ευάλωτοι/ες, να μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε εσπευσμένα με σκηνές χωρίς να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, χώροι για αυτοαπομόνωση και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι απάνθρωπος και θα θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.»

Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων, πολλοί/ες από τους οποίους/ες είναι ήδη ευάλωτοι/ες, να μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε εσπευσμένα με σκηνές χωρίς να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, χώροι για αυτοαπομόνωση και πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι απάνθρωπος και θα θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Massimo Moratti

«Ο περιορισμός των ατόμων σε δυνητικά επιβλαβείς συνθήκες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19, οι αρχές της Βοσνίας έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες όλων των περιθωριοποιημένων ομάδων και να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο νερό, την υγιεινή, καθώς και την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη για όλους και όλες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών/ριών και των αιτούντων/ουσών άσυλο.

«Οι περιορισμοί στα δικαιώματα των μεταναστών/ριών και των αιτούντων/ουσών άσυλο στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης του COVID-19 για τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι και αναλογικοί και να μην κάνουν διακρίσεις ή να θέτουν σε κίνδυνο τους ήδη περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Αυτά τα μέτρα αποτυγχάνουν σε αυτά από όλες τις πλευρές.»

Οι περιορισμοί στα δικαιώματα των μεταναστών/ριών και των αιτούντων/ουσών άσυλο στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης του COVID-19 για τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι και αναλογικοί και να μην κάνουν διακρίσεις ή να θέτουν σε κίνδυνο τους ήδη περιθωριοποιημένους ανθρώπους.

Massimo Moratti

Ιστορικό

Χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες/ριες και αιτούντες/σες άσυλο που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα στο καντόνι Una-Sana στο βορειοδυτικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ενώ περίπου 4.100 φιλοξενούνται στις προσωρινές εγκαταστάσεις υποδοχής που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), υπολογίζεται ότι 3.000 κοιμούνται σε καταλήψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή σε υπνοδωμάτια και τώρα κινδυνεύουν να μεταφερθούν στον καταυλισμό Lipa.

 Στο παρελθόν, οι αρχές του καντονιού Una-Sana απέτυχαν να παράσχουν επαρκείς συνθήκες για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών/ριών. Ο αμφισβητούμενος οικισμός Vucjak, που χτίστηκε σε πρώην χώρο υγειονομικής ταφής και κοντά σε ναρκοπέδιο από τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-1995, έκλεισε τελικά τον Δεκέμβριο και πάνω από 600 άτομα μεταφέρθηκαν αλλού μετά από σημαντική πίεση από ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διεθνή κοινότητα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.