ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟ - Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 2020, 15:47Εκτύπωση

Σχετικά με την πανδημία του COVID-19 και τη δήλωση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στην εθνική τηλεόραση την προηγούμενη Τρίτη το βράδυ, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε:

«Η υγεία και η ζωή είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο αποτελεί ήδη μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία, με αυτά τα δύο δικαιώματα, που είναι τόσο βασικά και πολύτιμα για εμάς, να βρίσκονται υπό απειλή. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι συστάσεις από παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δείχνουν τη σοβαρότητα του COVID-19 για την υγεία των ανθρώπων και για τα συστήματα υγείας όλων των χωρών. Στη Βραζιλία ζουν 220 εκατομμύρια άνθρωποι. Φανταστείτε να μολυνθούν και να χρειαστεί να πάνε ταυτόχρονα στο νοσοκομείο, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες πληττόμενες χώρες. Την αποφυγή αυτού ακριβώς πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας τώρα.»

« Επιπλέον, είναι αναγκαίο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι/ες, συμπεριλαμβανομένων των πιο φτωχών ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες, των περιθωριοποιημένων και των αγροτικών πληθυσμών, των αυτοχθόνων πληθυσμών και των κοινοτήτων κιλόμπο, των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων, θα μπορούν να προστατευτούν, έχοντας πρόσβαση σε νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, διατροφική επάρκεια, ασφάλεια και εισόδημα. Ούτε όσοι/ες έχουν στερηθεί την ελευθερία τους, ζώντας στριμωγμένοι σε υπερπλήρη κελιά, ούτε οι έφηβοι/ες που βρίσκονται υπό την ευθύνη του κοινωνικό-εκπαιδευτικού συστήματος γίνεται να ξεχαστούν. Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να αποβεί καταστροφική για τις περισσότερες κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες ομάδες, καθώς και για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.»

«Το κράτος της Βραζιλίας έχει την υποχρέωση να εγγυάται την προστασία όλων μας, χωρίς να αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Εναπόκειται στους επικεφαλής των ομοσπονδιακών, των κρατικών και των δημοτικών κυβερνήσεων και λοιπών αρχών να αναλάβουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα ώστε να προστατέψουν κάθε Βραζιλιάνο/α, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ανθρώπους να συμμορφώνονται με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, δίνοντας έτσι το σωστό παράδειγμα.»

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.