ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ JCB ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2020, 11:55Εκτύπωση

Τρεις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου – η κατασκευαστική εταιρεία εξοπλισμού κατασκευών JCB, το online ταξιδιωτικό πρακτορείο Opodo και η εταιρία Greenkote – «επωφελούνται από εγκλήματα» σε παράνομους εποικισμούς.

Η επιστολή προς τον James Cleverly, τον αρμόδιο Βρετανό Υπουργό για θέματα Μέσης Ανατολής,  καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει μετά τη δημοσίευση της βάσης δεδομένων του ΟΗΕ τις εταιρείες στους εποικισμούς

«Είναι τελικά η ώρα για τις εταιρείες JCB, Opodo και Greenkote να σταματήσουν να επωφελούνται από εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε η Kate Allen, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την εμπλοκή των τριών βρετανικών εταιρειών στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η κίνηση έρχεται μετά την δημοσίευση από τα Ηνωμένα Έθνη ενός καταλόγου 112 εταιρειών που διεξάγουν «ουσιαστικές και σημαντικές» επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ισραηλινούς εποικισμούς.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στείλει επιστολή επίσης στην JCB, την Opodo και τη Greenkote, ζητώντας τους να σταματήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στους εποικισμούς, καθώς και στον James Cleverly, τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής, προτρέποντάς τον να διασφαλίσει τα παραπάνω.

Εκτός από τις τρεις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, η βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών ονομάζει διάφορες εταιρείες ψηφιακού τουρισμού που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς εποικισμούς - συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, TripAdvisor, Expedia και Booking.com, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί προηγουμένως από τη Διεθνή Αμνηστία για την στήριξη του τουρισμού στους εποικισμούς και για την συμβολή τους στην ύπαρξή και επέκτασή των τελευταίων. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι παγκοσμίως υποστήριξαν την επείγουσα εκστρατεία της Αμνηστίας καλώντας την εταιρεία TripAdvisor να καταργήσει καταχωρήσεις τουριστικών επιχειρήσεων που βρίσκονται μέσα στους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ ή διευθύνονται από έποικους στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τους εποικισμούς του Ισραήλ ως «παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για την πιθανή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο της πρότασης «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ.

 

Κοινό κάλεσμα προς την κυβέρνηση

Η παρέμβαση της Αμνηστίας συμπίπτει με μια νέα κοινή δήλωση από οργανώσεις   ανθρώπινων δικαιωμάτων και από ανθρωπιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις που καλούν την κυβέρνηση να ενεργήσει (βλέπε υπογράφοντες και πλήρες κείμενο εδώ). Στη δήλωσή τους, οι ομάδες καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να εμποδίσει τις τρεις βρετανικές εταιρείες που κατονομάζονται στη βάση δεδομένων του ΟΗΕ να συνεχίσουν να ασκούν τις δραστηριότητές τους σε ή με τους εποικισμούς του Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «καθήκον προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων» που απορρέει από διεθνείς συνθήκες και σχετίζεται με τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, λένε οι ομάδες και συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τρεις αυτές εταιρείες θα δώσουν άμεσα τέλος στη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες στους εποικισμούς.»

Η Kate Allen, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασιλείο, η οποία επισκέφθηκε τη Δυτική Όχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε:

         «Μετά την κατονομασία και την αποδοκιμασία από τον ΟΗΕ, είναι τελικά η ώρα για τη JCB, την Opodo και τη Greenkote να σταματήσουν να επωφελούνται από εγκλήματα  εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

          Όταν βρισκόμουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, είδα η ίδια την καταστροφή που προκάλεσαν οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ στις ζωές των Παλαιστινίων.

          Με απλά λόγια, οι εποικισμοί του Ισραήλ είναι μια παράνομη αρπαγή σε τεράστια κλίμακα. Περίπου μισό εκατομμύριο έποικοι έχουν καταλάβει παλαιστινιακή γη, εκτρέποντας πόρους μακριά από τα παλαιστινιακά χωριά, μέσα σε έναν μηχανισμό   ασφαλείας που μοιάζει με φρούριο.

        Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εγκαταλείψουν τις συναλλαγές τους με τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ - οι μέτοχοί τους δεν θα απαιτήσουν τίποτα λιγότερο, ούτε οι πελάτες τους.»

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.