ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2020, 11:50Εκτύπωση

Μέσα σε ένα κλίμα βίας και παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von Leyen. Πριν από τη συνάντηση, η  Eve Geddie, Διευθύντρια  του γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε μαρτυρίες από ανθρώπους που ξυλοκοπήθηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία μετά από την προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ξεγυμνώθηκαν και έπεσαν θύματα ληστείας. Είναι αδιανόητο ότι στην ΕΕ οι άνθρωποι υποβάλλονται σε μια τέτοια απάνθρωπη, σκόπιμα ταπεινωτική μεταχείριση.» 

« Η Ε.Ε. μπορεί ακόμα να αλλάξει πορεία. Για να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αξίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι κάθε νέα συμφωνία για τη μετανάστευση με τον Πρόεδρο Erdoğan θα έχει αυτές τις θεμελιώδεις αξίες στο επίκεντρό της.»
 Eve Geddie, Διευθύντρια  του γραφείου των Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας

« Το γεγονός ότι η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία συμφώνησαν να υποδεχτούν παιδιά είναι ένα καλό ξεκίνημα. Αλλά περισσότερες χώρες πρέπει να συμφωνήσουν να μοιραστούν την ευθύνη.»

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στο άσυλο και των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής. Θα έπρεπε να μοιράζονται την ευθύνη για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο στην Ελλάδα και την Τουρκία, μεταφέροντας τους ανθρώπους στην Ευρώπη και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για ουσιαστικές προσπάθειες μεταφοράς από την Τουρκία.»

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.