ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΙΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020, 16:10Εκτύπωση

Η δημοσίευση μιας βάσης δεδομένων του ΟΗΕ που απαριθμεί περισσότερες από 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη λογοδοσία απέναντι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δημοσίευσε προχθές έκθεση σχετικά με τις εταιρείες που έχουν συγκεκριμένους δεσμούς με ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το 2016. Η έκθεση απαριθμεί αρκετές εταιρείες ψηφιακού τουρισμού όπως οι Airbnb, TripAdvisor, Expedia και Booking.com, οι οποίες διαπιστώθηκε από την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας ότι προωθούν τον τουρισμό στους εποικισμούς και συμβάλλουν στην ύπαρξή και την επέκτασή τους.

Οι εταιρείες αυτές επωφελούνται και συμβάλλουν σε συστηματικές παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων

Saleh Higaziι, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή

«Η εγκατάσταση πολιτών σε κατεχόμενα εδάφη παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η κατονομασία των επιχειρήσεων που επωφελούνται από την παράνομη αυτή κατάσταση στέλνει ένα σαφές μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα ότι οι εποικισμοί δεν πρέπει ποτέ να κανονικοποιηθούν. Οι εταιρείες αυτές επωφελούνται και συμβάλλουν σε συστηματικές παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων,» δήλωσε ο Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

«Καλούμε τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις διεθνείς ευθύνες τους και να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στους εποικισμούς.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τόσο το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο και το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να συνεργαστούν με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να εξασφαλίσουν ότι ο κατάλογος των εταιρειών θα ενημερώνεται τακτικά και θα χρηματοδοτείται όπως προβλέπεται, με σαφή χρονικά πλαίσια αναφοράς, ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος των επιχειρήσεων που συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Όταν μια κατοχική δύναμη χτίζει εποικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη και επιτρέπει στους πολίτες της να ζουν σε αυτούς τους εποικισμούς διαπράττει εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βασίζονται σε εκτάσεις που έχουν ιδιοποιηθεί παράνομα και έχουν προκαλέσει μια σειρά από κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Πέρυσι η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε πως η Airbnb, το TripAdvisor, η Expedia και η Booking.com προωθούν τη διευθέτηση των εποικισμών και τους προέτρεψαν να καταργήσουν τις καταχωρίσεις για παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτές οι εταιρείες προωθούν τα τουριστικά αξιοθέατα που συνδέονται με εγκλήματα πολέμου. Αυτή η ευπρόσδεκτη κίνηση από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να αυξήσει την πίεση στις τουριστικές επιχειρήσεις για να σταματήσουν την καταχώρηση των αξιοθέατων σε κλεμμένη γη.

Saleh Higaziι, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή

«Αυτές οι εταιρείες προωθούν τα τουριστικά αξιοθέατα που συνδέονται με εγκλήματα πολέμου. Αυτή η ευπρόσδεκτη κίνηση από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να αυξήσει την πίεση στις τουριστικές επιχειρήσεις για να σταματήσουν την καταχώρηση των αξιοθέατων σε κλεμμένη γη», δήλωσε ο Saleh Higazi.

«Η δημοσίευση αυτού του καταλόγου είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι και δεν πρέπει ποτέ να κανονικοποιηθούν. Οι απαριθμημένες επιχειρήσεις δεν έχουν καμία δικαιολογία - η συνέχιση της εμπλοκή των δραστηριοτήτων τους με τους ισραηλινούς εποικισμούς σημαίνει ότι παραβιάζουν εν γνώσει τους τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.»

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εταιρείες υποχρεούνται να «αποφεύγουν να προκαλούν ή να συμβάλλουν σε αρνητικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων μέσω των δικών τους δραστηριοτήτων και να αντιμετωπίζουν τέτοιες επιπτώσεις όταν εμφανίζονται».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.