ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2020, 14:11Εκτύπωση

Στις 19 Φεβρουαρίου - περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πρώτη τους κράτηση - 11 ακτιβιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για κατηγορίες που θα μπορούσαν να τους/τις οδηγήσουν σε φυλάκιση μέχρι 15 ετών. Μία είναι η βασική αλήθεια, πέρα ​​από κάθε αμφιβολία: είναι αθώοι/ες, δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος.
 

Ποιοι είναι;

  

Τι έχουν κάνει;
 

Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος. Απλώς υποστήριξαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Οι 11 - που περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο, την πρώην διευθύντρια και αρκετά μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας καθώς και υποστηρικτές/ριες των γυναικών και της ισότητας - αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες «τρομοκρατίας» χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις κατά τη διάρκεια δέκα ακροάσεων.

Από την κράτηση τους το 2017, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - από τον Ai Wei Wei μέχρι την Whoopi Goldberg - μίλησαν για δικαιοσύνη για τους 11 υπερασπιστές/ριες δικαιωμάτων. Τώρα που η άδικη δίκη πλησιάζει στο τέλος, σας ζητάμε να συμμετάσχετε μαζί μας προσθέτοντας τη φωνή σας και στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους 11 ακτιβιστές/ριες πριν από την ετυμηγορία.

Μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα αλληλεγγύης εδώ.

Εξάλλου, όταν οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας εξαναγκάζονται στη σιωπή, όλοι και όλες βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

Πότε συνελήφθησαν και για τι κατηγορούνται;
 

Ο Taner Kılıç, τότε πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, συνελήφθη στο σπίτι του στη Σμύρνη τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουνίου 2017. Τρεις μέρες αργότερα τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία ότι ήταν μέλος της επονομαζόμενης κυβέρνησης «Fethullah Gülen Terrorist Organization» που κατηγορείται ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας του βίαιου πραξικοπήματος του 2016. Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο Taner είχε κατεβάσει το «ByLock», μια ασφαλή εφαρμογή μηνυμάτων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα για να επικοινωνεί.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 5 Ιουλίου, δέκα υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων («Οι 10 της Κωνσταντινούπολης») τέθηκαν σε κράτηση ενώ βρίσκονταν σε ένα ξενοδοχείο στο νησί Büyükada στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο ευημερίας και ψηφιακής ασφάλειας. Οι αρχές τους/τις κατηγόρησαν ότι συμμετείχαν σε μυστική συνάντηση. Οκτώ από τους δέκα υπερασπιστές/ριες φυλακίστηκαν με βάση τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η İdil Eser, ο Günal Kurşun, η Özlem Dalkıran, ο Veli Acu, ο Ali Gharavi, ο Peter Steudtner, η Nalan Erkem και η İlknur Üstün πέρασαν 99 ημέρες σε προφυλάκιση προτού απελευθερωθούν με εγγύηση κατά την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης στις 25 Οκτωβρίου 2017 στην Κωνσταντινούπολη.

Το δικαστήριο ζήτησε επίσης να μεταφερθεί η ποινική δίωξη του Taner στην Κωνσταντινούπολη και να συγχωνευθεί με αυτή των 10 της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενος ότι ο Taner είχε σκηνοθετήσει τη «μυστική συνάντηση στη Büyükada», παρόλο που βρισκόταν στη φυλακή την εποχή που έλαβε χώρα. Κατά την πρώτη ακρόαση του Taner στη Σμύρνη, η οποία έλαβε χώρα την επόμενη ημέρα στις 26 Οκτωβρίου, το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τη μεταφορά, συγχωνεύοντας τις δύο ξεχωριστές διώξεις σε μία μόνο υπόθεση στην Κωνσταντινούπολη. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να συνεχίσει την προφυλάκιση του Taner. Η υπόθεση έχει ονομαστεί ως «δίκη Büyükada».

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε πληροφορίες και έγγραφα που βρέθηκαν σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν από τους 10 της Κωνσταντινούπολης, που αποδείκνυαν την άσκηση νόμιμου ακτιβισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν: μια εκστρατεία για την παύση της πώλησης δακρυγόνων προς την Τουρκία μαζί με άλλα έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας, την υποβολή αίτησης επιχορήγησης για ένα πρόγραμμα ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εκστρατεία για την απελευθέρωση από την κράτηση δασκάλων που βρίσκονταν σε απεργία πείνας.

Η Διεθνής Αμνηστία συνέταξε λεπτομερή ανάλυση του κατηγορητηρίου, με αναφορά σε κάθε έναν από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον των 11 κατηγορουμένων.

Η πιο πρόσφατη ακρόαση
 

Κατά την πιο πρόσφατη ακρόαση τον Νοέμβριο του 2019, ο εισαγγελέας παρουσίασε την τελική του γνώμη ζητώντας καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Taner Kılıç για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», κατά της Idil Eser, της Özlem Dalkıran, του Günal Kurşun, του Veli Acu και του Nejat Taştan για «συνειδητή και ηθελημένη βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση». Ζήτησε από το δικαστήριο να απαλλάξει τους/τις Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi και Peter Steudtner.

Το συμπέρασμα του εισαγγελέα διαβάζεται ως αντίγραφο του κατηγορητηρίου που αναπαράγει τους αβάσιμους ισχυρισμούς - που αποδείχθηκαν ψευδείς σε όλες τις ακροάσεις - σαν να μην είχε πραγματοποιηθεί ολόκληρη η δίκη.

Τι θα συμβεί πιθανότατα στη συνέχεια, κατά την τελευταία ακρόαση;
 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελία δεν απέδειξε την υπόθεσή της εναντίον των 11 υπερασπιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη, και οι 11 πρέπει να αθωωθούν. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν τεθεί υπό διερεύνηση, πόσο μάλλον να φυλακιστούν ή να διωχθούν.

Στις 19 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να αγνοήσει το αίτημα του εισαγγελέα για καταδίκες και να τους/τις απαλλάξει όλους. Ομοίως, το αίτημα του εισαγγελέα για απαλλαγή των πέντε υπερασπιστών/ριών δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα αθωωθούν. Και οι 11 κινδυνεύουν να καταδικαστούν και να φυλακιστούν.

Αν κάποιος/α από τους 11 υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδικαστεί, ακόμη και αν δεν επιστρέψουν στη φυλακή εξαιτίας του χρόνου που έχουν παραμείνει σε προδικαστική κράτηση, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τα άτομα, αλλά και για την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία.

Τέσσερις από τους 11 υπερασπιστές/ριες είναι δικηγόροι. Σε περίπτωση που καταδικαστούν και οι καταδίκες τους επιβεβαιωθούν μετά από έφεση, θα χάσουν την άδειά τους και δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκούν δικηγορία.

Όποια και αν είναι η ετυμηγορία, είναι πιθανό να ασκηθεί έφεση και οι κίνδυνοι θα συνεχιστούν μέχρις ότου όλοι/ες αθωωθούν από το εφετείο, το οποίο μπορεί να εκδώσει απόφαση πολλά χρόνια μετά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Στεκόμαστε σε αλληλεγγύη με τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων
 

Η υπόθεση διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη διεθνή υποστήριξη να συρρέει για τους 11 υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω από 2.000.000 άνθρωποι υπέγραψαν την έκκληση για απελευθέρωσή τους από τη φυλακή και για την απόσυρση των παράνομων κατηγοριών εναντίον τους.

Κυβερνήσεις, θεσμοί και πολιτικοί εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο, καθώς και πολλοί καλλιτέχνες και διασημότητες όπως οι Zoë Kravitz , Ben Stiller, Mark Ruffalo, Whoopi Goldberg, Zach Galifianakis, Annie Lennox, Bono, Peter Gabriel, Juliette Binoche, Jane Birkin, Angélique Kidjo, Patrick Stewart,  Sting,  Catherine Deneuve και Ai Weiwei απηύθυναν έκκληση για την απελευθέρωση των υπερασπιστών/ριών όταν κρατήθηκαν σε προφυλάκιση και ζήτησαν την απόσυρση των παράλογων κατηγοριών.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.