ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ CIA ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:37Εκτύπωση

Ο James Mitchell έμοιαζε σχεδόν νοσταλγικός, καθώς περιέγραφε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους είχε βασανίσει μερικούς από τους άντρες που καθόταν απέναντί του. Μπροστά σε μια γεμάτη αίθουσα συνεδριάσεων στον χώρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, ο Mitchell ανακάλεσε τον εικονικό πνιγμό στον εναγόμενο για την 11η Σεπτεμβρίου Khalid Sheikh Mohammed, που έλαβε χώρα δεκάδες φορές, καθώς και τη διάλυση κρατουμένων χτυπώντας τους επανειλημμένα σε έναν τοίχο. Περιέγραψε την υποβολή των κρατουμένων σε ημέρες στέρησης ύπνου, χαστουκίζοντας, ουρλιάζοντας και βρίζοντας τους, και απειλώντας να κόψει τον λαιμό του γιου ενός εναγόμενου.

Ο James Mitchell έμοιαζε σχεδόν νοσταλγικός, καθώς περιέγραφε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους είχε βασανίσει μερικούς από τους άντρες που καθόταν απέναντί του.
Julia Hall, Διεθνής Αμνηστία   

Αυτή η ανατριχιαστική κατάθεση ήταν μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που έδωσε ο Mitchell στις προδικαστικές ακροάσεις για πέντε άνδρες που πρόκειται να δικαστούν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Και οι πέντε κατηγορούμενοι - οι Khalid Sheikh Mohammed, Ramzi bin al-Shaibh, Walid bin Attash, Ammar al-Baluchi και Mustafa al-Hawsawi - θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, εάν κριθούν ένοχοι από τις στρατιωτικές επιτροπές του Γκουαντάναμο. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων θέλουν να αποκλειστούν όλες οι δηλώσεις που αποκτήθηκαν με τη χρήση βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απέσπασε το FBI μετά την άφιξη των ανδρών στο Γκουαντάναμο. Υποστηρίζουν ότι το FBI συνεργάστηκε σε ανακρίσεις με τη CIA και ότι οι δηλώσεις των κατηγορουμένων προς τους πράκτορές των υπηρεσιών αυτών νοθεύτηκαν λόγω βασανιστηρίων.

Ο Mitchell και ο συνεργάτης του, John "Bruce" Jessen, διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των περιβόητων «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης» που χρησιμοποιήθηκαν για να βασανίσουν τους άνδρες σε μυστικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Κανείς υπεύθυνος για το αμερικανικό πρόγραμμα βασανιστηρίων δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Αλλά οι ΗΠΑ δεν έδρασαν μόνες τους. Τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της ΕΕ φιλοξένησαν μυστικές τοποθεσίες της CIA ως μέρος του παγκόσμιου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Οι άνδρες στην αίθουσα του δικαστηρίου του Γκουαντάναμο βασανίστηκαν και κακομεταχειρίστηκαν στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Αλλά η συνενοχή των χωρών αυτών στα βασανιστήρια, ένα έγκλημα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, απαγορευόταν σε όλους/ες η αναφορά στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξένησαν μυστικές τοποθεσίες και διευκόλυναν την κακομεταχείριση που συνέβη σε αυτές. Κανένα άτομο σε καμία από αυτές τις χώρες δεν κατηγορήθηκε για τη διευκόλυνση αυτών των εγκλημάτων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έχει ήδη αποφανθεί σε αστική υπόθεση κατά της Πολωνίας ότι υπήρξε συνενοχή στην εξαναγκαστική εξαφάνιση και βασανιστήρια των κρατουμένων της CIA Mohammed al-Nashiri και Abu Zubaydah, οι οποίοι - και οι δύο - είναι ακόμα στο Γκουαντάναμο. Οι Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash και Ramzi bin al-Shaibh βρίσκονταν επίσης υπό κράτηση στην πολωνική μυστική τοποθεσία, που βρίσκεται στο Stare Kiejkuty, η οποία λειτούργησε μεταξύ 2002 και 2004.

Ο al-Nashiri υποβλήθηκε σε ψεύτικη εκτέλεση και τον σημάδευαν με όπλο στο κεφάλι του, ενώ οι ανακριτές απειλούσαν ότι θα κακοποιούσαν σεξουαλικά στη μητέρα του. Ο James Mitchell είπε ότι αυτές οι «τεχνικές» ξεπέρασαν αυτό που είχε «εξουσιοδοτηθεί» από νομικά μνημόνια που γράφτηκαν από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου για να δικαιολογήσει το αδικαιολόγητο. Ωστόσο, είναι προφανές από το φάσμα των σαδιστικών συμπεριφορών που αποκαλύφθηκαν σε έκθεση της Γερουσίας του 2014 ότι οι «εξουσιοδοτημένες» ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης συχνά χρησίμευαν για να ενθαρρύνουν τους ανακριτές - και τους έδιναν την ώθηση και την κάλυψη να επιβάλουν ολοένα και πιο βίαιες μορφές κακομεταχείρισης σε ορισμένους κρατούμενους.

Ο Mustafa al-Hawsawi, ένας από τους κατηγορούμενους της 11ης Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του δικαστηρίου, υπέστη πρωτοφανή βαρβαρότητα στο κρατητήριο της CIA. Η έκθεση της Γερουσίας του 2014 κατέγραψε μερικά από τα προβλήματα υγείας του Mustafa al-Hawsawi, τα οποία σχετίζονται ειδικά με μια «κολονοσκόπηση» που διεξήχθη με «υπερβολική δύναμη» ενώ βρισκόταν σε μυστική φυλακή στο Αφγανιστάν. «Τα αρχεία της CIA δείχνουν ότι ένας από τους κρατούμενους, ο Mustafa al-Hawsawi, αργότερα διαγνώστηκε με χρόνιες αιμορροΐδες, πρωκτική σχισμή και συμπτωματική πρόπτωση του ορθού.»

Ο Al-Hawsawi δέχτηκε πρωκτικό βιασμό από τη CIA, και οι τρέχουσες συνέπειες της σωματικής βλάβης που υπέστη ήταν κεντρικό ζήτημα όταν μεταφέρθηκε σε μυστική φυλακή στη Λιθουανία το 2005. Οι λιθουανικές αρχές αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη για τις οξείες παθήσεις του al-Hawsawi και άλλων κρατουμένων, και οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να συνάψουν συμβάσεις με άλλες κυβερνήσεις για τη θεραπεία αυτή.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε επίσης κατά της Λιθουανίας για συνειδητή διευκόλυνση της εξαφάνισης και των βασανιστηρίων του Abu Zubaydah στη μυστική φυλακή της CIA που παρείχε στο έδαφός της. Φέτος, η αστική υπόθεση του Mustafal-Hawsawi κατά της Λιθουανίας θα ακροαστεί και από την ΕΣΔΑ.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε επίσης κατά της Λιθουανίας για συνειδητή διευκόλυνση της εξαφάνισης και των βασανιστηρίων του Abu Zubaydah στη μυστική φυλακή της CIA που παρείχε στο έδαφός της. Φέτος, η αστική υπόθεση του Mustafal-Hawsawi κατά της Λιθουανίας θα ακροαστεί και από την ΕΣΔΑ.
Julia Hall, Διεθνής Αμνηστία

Παρατηρώντας τον Mustafa al-Hawsawi στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο αντίκτυπος των βασανιστηρίων που υπέστη ήταν σαφής. Περπατούσε με αργό βάδισμα και έπρεπε να καθίσει σε ένα μαξιλάρι ακούγοντας τη μαρτυρία του John Mitchell. Εδώ στο Γκουαντάναμο κατέθεσε μια αίτηση στη στρατιωτική επιτροπή ζητώντας την απόρριψη της υπόθεσής του λόγω «εξωφρενικής κυβερνητικής συμπεριφοράς».

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο θα πρέπει να έχουν δίκαιες δίκες στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ ή να απελευθερωθούν - τα στρατιωτικά δικαστήρια του Γκουαντάναμο δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.

Αλλά αυτή η νέα προσοχή στο Γκουαντάναμο είναι επίσης μια ευκαιρία να λογοδοτήσουν οι Ευρωπαίοι φίλοι των ΗΠΑ που φιλοξένησαν βασικές μυστικές τοποθεσίες, βοήθησαν να «εξαφανιστούν» οι κρατούμενοι και διευκόλυναν τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση. Το γεγονός ότι παρακολουθούν τις διαδικασίες στο Γκουαντάναμο από μακριά – αλώβητα και χωρίς καμία λογοδοσία - είναι επίσης εξοργιστικό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.