
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ MITCHELL ΚΑΙ JESSEN, ΔΥΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ
Με αφορμή τις καταθέσεις στο Γκουαντάναμο τις τελευταίες δυο εβδομάδες, των James E. Mitchell και John "Bruce" Jessen - δύο ψυχολόγων με συμβόλαιο που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αποκαλούμενων «βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης» της CIA - στις οποίες καταθέσεις ο Mitchell περιγράφει λεπτομερώς την άμεση συμμετοχή τους στα βασανιστήρια, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε έκκληση για άμεση έναρξη διερεύνησης.
Ο Zeke Johnson, ανώτερος διευθυντής προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, δήλωσε:
«Δεν μπορούν πλέον οι υπεύθυνοι/ες για βασανιστήρια να δικαιολογούν τη βαρβαρότητά τους υποστηρίζοντας ότι τους έλεγαν ότι οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες. Αυτές οι πρακτικές ήταν παράνομες τότε και είναι παράνομες τώρα. Εκτός αυτού, οι ενέργειές τους ήταν σκληρές και απάνθρωπες με βάση όλα τα δυνατά πρότυπα. Καμία μαγική σκέψη δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα βασανιστήρια. Η διοίκηση είπε ότι «βγήκαν τα μαχαίρια» και ήθελε να υπερβεί το νόμο για να κακομεταχειριστεί τους ανθρώπους με τρόπους που γνώριζε ότι ήταν λανθασμένοι και παράνομοι. Οι ισχυρισμοί των δικηγόρων της κυβέρνησης ότι αυτές οι ‘βελτιωμένες’ τεχνικές δεν ήταν βασανιστήρια είναι απολύτως ιδιοτελείς.»
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε αποτελεσματική ποινική διερεύνηση των Mitchell και Jessen και κάθε άλλου συμβεβλημένου ή κυβερνητικού προσωπικού που συμμετείχε, διέταξε, εξουσιοδότησε ή διευκόλυνε βασανιστήρια ή άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, είτε στο πλαίσιο της CIA, του Υπουργείου Άμυνας, του FBI ή άλλης κυβερνητικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από καιρό τη λογοδοσία για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η λογοδοσία απαιτεί πλήρη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της συνενοχής των άλλων κυβερνήσεων σε μυστική κράτηση, και ποινικές διώξεις όπου αυτό δικαιολογείται, προς όσους βρίσκονται στην κορυφή της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ενέκριναν ή διέταξαν τέτοιες παραβιάσεις, σε εκείνους που συμμετείχαν άμεσα ή τους ενθάρρυναν. Αυτό περιλαμβάνει τον πρώην Πρόεδρο George W. Bush, δεδομένου ότι αναγνώρισε ρητά ότι εξουσιοδότησε τον εικονικό πνιγμό μερικών ατόμων, των οποίων η υπαγωγή σε αυτή την τεχνική βασανιστηρίων έχει επιβεβαιωθεί. Είναι ευρέως γνωστό ότι από το 2002 έως το 2006 λειτουργούσαν μυστικές εγκαταστάσεις της CIA στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Κάθε πρόσωπο υπεύθυνο για τη διευκόλυνση της εξαφάνισης και των βασανιστηρίων των κρατουμένων στις περιοχές αυτές θα πρέπει να διερευνηθεί από τα τρία αντίστοιχα κράτη μέλη της ΕΕ και, επίσης, οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Η οργάνωση συνεχίζει επίσης να καλεί στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων κράτησης στο Γκουαντάναμο. Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει τοποθετηθεί ηχηρά ενάντια στις στρατιωτικές επιτροπές του Γκουαντάναμο, ως ανίκανες να αποδώσουν δικαιοσύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή για τους κατηγορούμενους, και καλεί στον τερματισμό της λειτουργίας των επιτροπών.
Οι κρατούμενοι που πρόκειται να διωχθούν πρέπει να δικαστούν δίκαια στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο χωρίς καταφυγή στη θανατική ποινή. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει στον άμεσο επαναπατρισμό των πέντε κρατούμενων που έχουν ήδη απαλλαχθεί και θεωρούνται έτοιμοι για μεταφορά, ή στην επανεγκατάστασή τους σε μια ασφαλή τρίτη χώρα, και για τους κρατουμένους που κρατούνται σε απεριόριστη κράτηση, είτε να τους αποδοθούν κατηγορίες και να δικαστούν δίκαια ή είτε να αφεθούν ελεύθεροι. Οι προσπάθειες επαναπατρισμού ή επανεγκατάστασης των ανδρών που δεν θα κατηγορηθούν θα πρέπει να συνεχιστούν και να αποζημιωθούν πλήρως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.