ΗΠΑ: ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ» ΕΙΝΑΙ ΦΡΙΚΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:42Εκτύπωση

Με αφορμή τις αναφορές ότι η διοίκηση του Τραμπ επεκτείνει αυτό που έχει γίνει γνωστό ως Μουσουλμανική Απαγόρευση, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, η Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, δήλωσε:

«Αυτό το χάος έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει αυτή η διοίκηση σε όσους και όσες αναζητούν ασφάλεια είναι σκληρές, απάνθρωπες, μισαλλόδοξες. Για μια ακόμη φορά, απορρίπτουμε αυτές τις πολιτικές και υποστηρίζουμε όλους τους ανθρώπους που αυτή η διοίκηση επιδιώκει να αποκλείσει λόγω της ταυτότητάς τους. Η αναβίωση αυτής της απαγόρευσης και το αντί-μουσουλμανικό αίσθημα από το οποίο προέρχεται, είναι παραβίαση των αξιών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πρέπει να ανατραπεί.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για την επέκταση της απαγόρευσης είναι επιθετικές και πραγματικά επιβλαβείς για την εθνική μας ασφάλεια. Η έρευνά μας έδειξε πως κάθε εκδοχή αυτής της απαγόρευσης έχει αποδειχθεί θανάσιμη, επικίνδυνη και καταστροφική. Αυτή η πολιτική έχει τις ρίζες της στο μίσος, την λευκή υπεροχή και τον ρατσισμό.

Από τη στιγμή που η απαγόρευση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, είδαμε οικογένειες να χωρίζονται, αύξηση των ανησυχιών στις μουσουλμανικές κοινότητες, εγκλήματα μίσους εναντίον των μουσουλμάνων και ανθρώπων που έπρεπε να καλωσοριστούν καθώς αναζητούν ασφάλεια, μια κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις δικές της δεσμεύσεις. Η απαγόρευση έχει καταστεί μια καταστροφή, ειδικά για όλους/ες εκείνους/ες για τους οποίους/ες πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μία συγκεκριμένη χώρα ξεχωρίζει από τον κατάλογο όλων των χωρών: Καθώς οι Μουσουλμάνοι και άλλες εθνοτικές μειονότητες διαφεύγουν της δίωξης στη Μυανμάρ, αφού υποβάλλονται στο ένα φρικτό έγκλημα μετά το άλλο με καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών, βιασμών και καύσης ολόκληρων χωριών, οι ΗΠΑ παίρνουν την παράλογη απόφαση να αρνηθούν την υποδοχή τους.»

Ιστορικό και πλαίσιο:

Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε αυτό που έγινε γνωστό ως Μουσουμανική Απαγόρευση κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της θητείας του, έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότων που συνεχίζουν να αφήνουν τις οικογένειες στην αβεβαιότητα και τον κίνδυνο μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αντιταχθεί στη Μουσουλμανική Απαγόρευση από την πρώτη φορά, ζητώντας από το Κογκρέσο να την ακυρώσει μέσω του νόμου NO BAN (H.R. 2214 / S. 1123), ο οποίος έχει βρει ισχυρή υποστήριξη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ από όλη την χώρα κινητοποιήθηκαν ενάντια στην απαγόρευση σε πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, συμμετείχαν σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο στην Ουάσινγκτον, παρέδωσαν μια εθνική έκκληση στην ηγεσία του Κογκρέσου, ενώ κινητοποίησαν κοινότητες σε αεροδρόμια και διεξήγαγαν συναντήσεις για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τα δικαιώματά τους.

Μετά την απαγόρευση, η Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ δημιούργησε δώδεκα μελέτες περίπτωσης για τη βία που προκλήθηκε σε άτομα και οικογένειες από την Υεμένη, το Ιράν, το Σουδάν και αλλού, και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η απαγόρευση ανέτρεψε τις ζωές των ανθρώπων. Το 2019 ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λίβανο και την Ιορδανία διεξήγαγαν σχεδόν 50 συνεντεύξεις με πρόσφυγες, οι οποίοι/ες ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν περιοριστικές πολιτικές, όλο και πιο εχθρικά περιβάλλοντα και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με μόνιμους κατοίκους ή πολίτες. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, «Το βουνό είναι μπροστά μας και η θάλασσα είναι πίσω μας», τεκμηριώνει πώς οι πολιτικές διακρίσεων του Τραμπ έχουν αποδεκατίσει την επανεγκατάσταση προσφύγων από τον Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σχέση με τους πληθυσμούς τους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης καταγράψει λεπτομερώς πώς η επιστροφή προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία είναι πρόωρη και, στα τέλη του 2019, δημοσίευσε μια νέα έκθεση:  «Εκτοπισμός στην Εμπόλεμη Ζώνη: Οι Παράνομες Απελάσεις των Σύριων Προσφύγων από την Τουρκία», περιγράφοντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία απέλασε Σύριους πρόσφυγες στη Συρία, όπου βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.