ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο OSMAN KAVALA ΚΑΙ 15 ΑΤΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020, 12:32Εκτύπωση

Πριν από τη σημερινή τρίτη ακρόαση στη δίκη του Osman Kavala, ηγετικής μορφής της κοινωνίας των πολιτών, και 15 ατόμων ακόμα, με κατασκευασμένες κατηγορίες για «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης», η υπεύθυνη εκστρατειών του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Milena Buyum, δήλωσε:

«Αυτή η δίωξη είναι μια ντροπιαστική προσπάθεια να αποσιωπηθεί η ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών και μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης καταστολής των υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων.»
Milena Buyum, υπεύθυνη εκστρατειών του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

 «Αυτή η δίωξη είναι μια ντροπιαστική προσπάθεια να αποσιωπηθεί η ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών και μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης καταστολής των υπερασπιστών/στριών των δικαιωμάτων.
Ο Osman Kavala δεν θα έπρεπε να έχει περάσει ούτε ένα λεπτό στη φυλακή, πόσο μάλλον περισσότερο από δύο χρόνια σε προφυλάκιση.

Αυτός και άλλοι/ες 15 αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες που στερούνται κάθε ένδειξης ότι έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, πόσο μάλλον ότι συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησης.
 Πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων από τη φυλακή και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του και εναντίον των 15 άλλων μορφών της κοινωνίας των πολιτών.

Ένα μήνα αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Osman Kavala, κάθε μέρα που περνά στη φυλακή συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του.

«Ένα μήνα αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Osman Kavala, κάθε μέρα που περνά στη φυλακή συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του.»

Milena Buyum, υπεύθυνη εκστρατειών του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Η απελευθέρωσή του πρέπει να προαναγγείλει την αρχή του τέλους της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών τα τελευταία χρόνια και την αποκατάσταση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία.»

 

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη στις 10 Δεκεμβρίου 2019 ότι ο Osman Kavala, ηγετική μορφή της κοινωνίας των πολιτών, κρατείται αυθαίρετα στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2017. Το δικαστήριο δήλωσε ότι η κράτησή του έχει πραγματοποιηθεί και παραταθεί για παράνομους σκοπούς, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Ο Osman Kavala τελεί υπό προσωρινή κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία κοντά στην Κωνσταντινούπολη από την 1η Νοεμβρίου 2017. Ο Yiğit Aksakoğlu και άλλοι 14 αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι «επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας ή να την εμποδίσουν να εκτελέσει τα καθήκοντά της.»

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκονται στο δικαστήριο και θα είναι διαθέσιμοι/ες για συνέντευξη.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.